Fostii mastodonti industriali ai comunismului au devenit obiectul unor tranzactii si investitii imobiliare de multe miliarde de euro

Informatie si putere financiara. De aceste doua arme au avut nevoie investitorii destepti din domeniul imobiliar ca sa puna mana pe cele mai banoase terenuri din Bucuresti.

Specialistii spun ca majoritatea au fost fabrici comuniste si apreciaza ca minele de aur imobiliare ale Capitalei sunt Ferma de Cercetare Baneasa, Fabrica Semanatoarea si Fabrica Uzina de Masini Electrice Bucuresti (UMEB).

Ferma de Cercetare Baneasa, undestudentii de la Agronomie plantau pomi fructiferi si vita-de-vie inainte de '89, este pe cale sa devina unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare urbana din Europa.
In anul 2000, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) s-a asociat cu o serie de investitori in vederea construirii, pe terenul pus la bataie de institutia de invatamant, a miniorasului Baneasa.

Conform datelor furnizate de catre Baneasa Investments, complexul care se intinde pe cele 224 de hectare si care va include atat zone rezidentiale, cat si comerciale, precum si un parc de afaceri, va fi gata in 2015. Integrata in sectorul 1, zona are toate avantajele unei investitii imobiliare cu succes garantat: are in vecinatate lacuri si paduri, dar si aeroporturile internationale „Henri Coanda" si Baneasa, precum si DN1.

In plus, Primaria Capitalei da bice si pentru construirea unei linii de metrou Piata Victoriei-Otopeni, proiect care va completa caile de acces care duc si in miniorasul Baneasa.

„Zona nu era pentru plantatii de pomi si vie"

Cert este ca terenul de 224 de hectare primit de USAMVB de la stat in 1926 cu scopul de a servi ca loc de cercetare pentru studenti a devenit astazi o superafacere imobiliara. "Zona nu era pentru plantatii de pomi si vie. Ati baut vreodata vin de Baneasa?

In plus, nici n-aveam cum sa reinfiintam ferma, pentru ca plantatiile erau foarte vechi si ne-ar fi costat 50 milioane de dolari, bani pe care nu i-am fi avut nici in 100 de ani", explica profesorul Ioan Alecu, rectorul USAMVB. El a adaugat ca inainte de asocierea in Baneasa Investments, Universitatea de Agronomie era nevoita sa plateasca numai paza terenului de peste 2 milioane de metri patrati cu 100.000 de dolari.
In prezent, Agronomia beneficiaza de pe urma parteneriatului in Baneasa Investments de o suma minim garantata prin contract, respectiv 560.700 dolari/an. "Cand profitabilitatea are sa se arate in Baneasa, vom primi chiar si pana la 30 milioane de euro anual", sustine profesorul Ioan Alecu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.