Un medic german a conceput un program de preventie a imbatranirii care, cu minim de efort, ne poate asigura un trai linistit, ferit de stres sau de probleme de sanatate

Oameni cu fata brazdata de riduri, sprijinindu-se in baston, imobilizati la pat, dependenti de anumite medicamente sau de cei din jur. Pe masura ce inaintam in varsta, aceste imagini ne chinuiesc tot mai des si ne determina sa privim imbatranirea ca pe cel mai temut dusman. Spre norocul nostru, medicina secolului XXI ne pune la dispozitie mijloacele prin care putem sa purtam aceasta lupta cu trecerea anilor.
"Esti atat de batran pe cat te simti", spune o vorba din popor, confirmata de realitatea zilelor noastre. Nu putine sunt persoanele care, desi au trecut de o anumita varsta venerabila, inca mai sunt in putere. "Vorbim aici de varsta biologica, varsta care poate fi diferita de cea cronologica cu unul pana la doua decenii", potrivit prof. Christoph M. Bamberger, specialist in antiimbatranire, directorul Centrului de Medicina Preventiva din Hamburg, Germania.

Potrivit acestuia, varsta biologica nu poate fi determinata cu o precizie absoluta, deoarece nu sunt cunoscute toate valorile care o pot influenta. Insa ea poate fi indicata cu aproximatie printr-un test efectuat de specialistii in antiimbatranire. Totodata, gratie dotarilor de ultima generatie, pot fi detectate din timp modificarile care au loc in organismul nostru.

De exemplu, cu ajutorul RMN-ului - rezonanta magnetica nucleara - si a unui soft special, specialistii Centrului de Medicina Preventiva din Hamburg pot evalua, in 40 de minute, starea de sanatate a unei persoane. O astfel de diagnosticare costa in jur de 1.000 de euro, la care se mai adauga inca 1.700 de euro daca se mai face si un set de analize complexe.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.