Un numar record de 63 de tari si-au inscris filme in cursa pentru Oscarul pentru Cel mai bun film strain din 2008, au anuntat organizatorii ceremoniei de la Hollywood, iar dintre acestea, Irlanda si Azerbaidjan participa in premiera, informeaza NewsIn.

Romania este reprezentata de filmul lui Cristian Mungiu care a castigat Palme d'Or in 2007, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", iar participarea Romaniei nu va fi scutita de emotii, pentru ca in cursa pentru Oscar se afla nume mari ale cinematografiei mondiale.

Printre "numele grele" nominalizate la Oscarul pentru 2008 se numara Andrzej Wajda, al carui film "Katyn" reprezinta Polonia, Manoel de Oliveira, ce implineste 100 de ani in 2008 si reprezinta Portugalia cu "Belle toujours", si rusul Nikita Mikhalkov, cu filmul "12".

Sunt prezenti si Giuseppe Tornatore ce reprezinta Italia cu "L'inconnue" si canadianul Denys Arcand, cu "L'age des tenebres", ambii castigatori ai Oscarului pentru film strain pentru "Cinema Paradiso", in 1990, respectiv "Les invasions barbares", in 2004. Si Wajda a obtinut un Oscar onorific, pentru intreaga cariera, in 2000.

Dintre noii candidati la prestigioasa statueta, Irlanda va fi reprezentata de filmul "Kings", de Tom Collins, iar Azerbaidjan, de "Caucasia", de Farid Gumbatov, noteaza NewsIn.

Irakul este reprezentat de Jamil Rostami, cu "Jani Gal", Iranul, de Rasoul Mollagholipour, cu "M for Mother", din Liban concureaza "Caramel" de Nadine Labaki, iar pentru Israel intra in cursa "Beaufort", de Joseph Cedar.

O singura tara de pe continentul african va fi reprezentata la Oscar, Egiptul, cu "In the Heliopolis Flat", de Mohamed Khan. Totusi, din America Latina concureaza 10 tari, de la Argentina la Puerto Rico, trecand prin Venezuela.

Franta va concura cu filmul de animatie "Persepolis", o adaptare de Marjane Satrapi dupa benzi desenate.

Lista nominalizatilor la titlul de „Cel mai bun film strain” va fi dezvaluita insa, cu aproximativ trei luni inainte de anuntul oficial, din 22 ianuarie, iar castigatorul va fi premiat in cea de-a 80-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar, ce va avea loc pe 24 februarie.

Saizeci si unu de tari si-au prezentat candidati la Oscarul pentru film strain si in 2007, iar castigatoare a fost Germania, cu "Das Leben der Anderen" ("Viata celorlalti"), de Florian Henckel von Donnersmarck.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.