Un roman platit cu salariul mediu poate lua credit pentru o jumatate de garsoniera Pentru o persoana cu un venit lunar net echivalent cu salariul mediu pe economie, bancile sunt dispuse sa acorde credite ipotecare sau imobiliare cuprinse intre 21.000 euro si 26.000 euro, pentru care ratele lunare platite de client bancii sunt intre 113 si 177 euro, potrivit NewsIn.

Credit Europe Bank poate acorda unui roman platit cu salariul mediu un imprumut de cel mult 44.000 franci elvetieni (26.180 euro), cu o dobanda anuala de 4,5%, fixa in primul an si variabila pentru restul perioadei pentru care este contractat creditul, de cel mult 30 de ani.

Pentru acest tip de imprumut este prevazuta o perioada de gratie de sase luni, in care clientul nu plateste nimic, urmata de un interval de patru ani, in care debitorul plateste aproximativ 276 franci elvetieni (164 euro) pe luna, dupa care rata lunara se fixeaza la 400 franci elvetieni (238 euro la cursul de schimb actual). Rata dobanzii pentru acest imprumut, care devine variabila dupa primul an, evolueaza in functie de dobanzile de referinta din piata interna si internationala, iar in prezent este de aproximativ 5,5%, au mai explicat reprezentantii Credit Europe Bank. De asemenea, clientul trebuie sa dispuna de cel putin 5% din valoarea locuintei pe care vrea sa o achizitioneze pentru a putea imprumuta banii de la banca.

La Raiffeisen Banca pentru Locuinte, cel mai ieftin credit care poate fi contractat, cu venitul mediu pe economie, este unul ipotecar, de cel mult 43.792 franci elvetieni, echivalentul a aproximativ 26.000 euro (86.840 lei). Acest imprumut este pe 30 de ani, iar clientul plateste o rata de 298 franci elvetieni (aproximativ 177 euro) pe luna si o dobanda de 3,9%, fixa in primul an si variabila pana la scadenta. Potrivit reprezentantilor bancii, acest imprumut in franci elvetieni este cel mai accesibil raportat la un venit de 1.000 lei, datorita ratei dobanzii destul de scazute fata de creditele in alte monede.