Vasile Ernu si Cezar Paul-Badescu si-au reconstruit aseara amintirile "de atunci" in fata iesenilor.

Dintre toate sentimentele cu care ne raportam la trecutul comunist, nostalgia este cel mai voga in momentul de fata. Startul nu l-au dat cartile din seria "In cautarea comunismului pierdut", initiata la inceputul anilor 2000 de Ion Manolescu, Ioan Stanomir, Paul Cernat si Angelo Mitchievici.
Nici "Cartea roz a comunismului", aparuta cam in aceeasi perioada, la care au
contribuit multi dintre scriitorii importanti ai momentului, nu a reusit sa creeze moda nostalgiei.

Nostalgia pe val

E drept, cartea a aparut la o mica editura din Iasi si a trecut practic neobservata. Cumva, declicul s-a produs in 2006, cand in Colectia Ego-Grafii a Editurii Polirom a aparut volumul (de debut) al lui Vasile Ernu, "Nascut in URSS", carte pentru care autorul a luat crema premiilor literare pe 2006, acum fiind nominalizat la Opera Prima a Marilor Premii Prometheus, care se vor decerna in aceasta seara. Iar directia nostalgica nu a fost creata atat de carte cat de interpretarile aduse ei.

Grant la Tescani oferit de ProHelvetia

Dupa o prima "exhibare" a nostalgiei la Tescani, acolo unde Vasile Ernu si Cezar Paul-Badescu au un grant de o luna oferit de Pro Helvetia, cei doi au tinut aseara, la Iasi, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" din Copou, o noua "conferinta" intitulata chiar "Nostalgii comuniste", "condusa" - pentru a imita textul invitatiei ("convocatorului") - de tov. Danilov Nichita si de tov. Lazarescu Florin.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.