Lipsurile din spitalele noastre sunt cunoscute de toata lumea. Nu avem instrumentarul necesar, aparatura, conditiile de igiena din blocul alimentar, de la toalete, iar saloanele unde se afla pacientii lasa de dorit

Nu de multe ori am trecut cu vederea chiar si cu zambetul pe buze, toate acestea. Din pacate toate unitatile sanitare care ar trebui sa “confectioneze” sanatatea au ajuns sa fie mai bolnave decat pacientii lor. O vorba din batrani spune ca numai in Spital sa nu ajungi, ca pleci mai bolnav decat te-ai dus. Acum cu venirea anotimpului rece, bolnavii din spitalele tarii sunt nevoiti sa isi aduca paturi si radiatore de acasa pentru a nu ingheta de frig. Multe spitale judetene au ramas fara sistem de incalzire si fara apa calda din diverse motive.

Ca si cum nu este suficient ca anumite cadre medicale nici nu se uita la pacienti pana nu scoate familia celui in cauza bani frumosi din buzunar. De multe ori, medicii nu te opereaza de o banala apendicita daca nu ai banii solicitati. Omul munceste si plateste asigurari sociale, iar atunci cand se inbolnaveste apeleaza la spital, cu speranta ca acolo isi va recupera sanatatea. Doar ca, de cele mai multe ori, pleaca din spital mai bolnav decat a intrat, stresat si dezamagit. In sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva a spitalelor judetene, locul unde ajung cele mai grave cazuri, bolnavii tremura de frig, pentru ca prin ferestre sufla vantul. In toate saloanele temperatura a scazut, in aceasta perioada, afectandu-i pe bolnavi.

Multi dintre pacienti sunt imobilizati la pat, iar cei operati sunt nevoiti sa stea inveliti doar cu niste cearsafuri. Mai toata lumea stie ca in momentul in care ajungi in spital trebuie sa ai ceva bani pusi deoparte pentru ca familia sa iti poata cumpara medicatia. Asta cu toate ca platim asigurarile de sanatate. Dar sa vii cu patura si plapuma de acasa, parca este prea de tot. Rudele pacientilor sunt revoltate de aceasta situatie si se intreaba cum se poate intampla asa ceva la spitalele cele mai mari din judete. Este absolut normal ca cei bolnavi sa simta mai acut frigul pentru ca ei sunt in imposibilitatea de a se deplasa, fapt ce le produce o stare de disconfort continuu.

Din cauza frigului, bolnavii au ajuns sa ceara sa stea cate doi in pat. Caloriferele sunt reci si nimeni nu stie cand se vor dezmorti, singura speranta a pacientilor o reprezinta incalzirea vremii. Aceeasi situatie se intalneste si la Spitalul Judetean Satu Mare. Aici nu s-au mai facut reparatii capitale si modernizari de 30 de ani. Si cum noi, romanii, ne-am obisnuit sa aruncam pisica in curtea vecinului, managerul spitalului - investit in functie de o luna - spune ca de vina pentru lipsa caldurii este mangementul defectuos de pana acum.

In acest caz, de caldura nu beneficiaza decat nou nascutii. Pentru aceasta sectie sunt asigurate radiatoare. Nu numai frigul da batai de cap bolnavilor ci si infectiile intraspitalicesti, capitol la care nu ne intrece nimeni. Avand in vedere ca bolnavii solicita in aceasta perioada sa stea cate doi in pat, riscul este si mai mare. Spitalele noastre sunt recunoscute la nivel mondial ca avand cel mai mare grad de risc din Europa, de infectie cu germeni mutanti, rezistenti la antibiotice. Chiar si in aceste conditii, linistea autoritatilor nu poate fi tulburata nici macar de bolnavii care tremura prin spitale. Numai ca in cazul in care ei, alesii nostrii, nu se trezesc la realitate si nu iau masuri de urgenta, foarte multi dintre bolnavii internati in astfel de conditii risca sa-si piarda viata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.