Ministerul Muncii intentioneaza sa dezvolte serviciile de ingrijire la domiciliu a copiilor sub trei ani, atat la cel al bonei, cat si la cel al familiei copilului, prin acordarea unei sume de bani, cu care parintii vor putea plati o bona, in baza unei legi pe care o pregateste ministerul.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), Theordora Bertzi, institutia intentioneaza sa elaboreze un proiect de lege, care prevede acordarea unei sume de bani familiilor cu pana la patru copii, pe care parintii sa o foloseasca in scopul ingrijirii copiilor sub trei ani. Astfel, parintii vor putea apela la o bona care se va ocupa de ingrijiea copilului si care va fi aleasa si platita de autoritatile locale. Familia va putea sa aleaga intre doua posibilitati, si anume aceea de a duce copilul la domiciliul bonei sau de a chema bona acasa.

Proiectul de act normativ va fi elaborat in urma unei cooperari intre Romania si Finlanda, in domeniul protectiei copilului. "Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului (ANPDC) are un twinning cu Finlanda, care este pe final, in urma caruia va fi elaborat un proiect de act normativ care vorbeste despre ingrijirea copilului sub trei ani. Exista si discutii cu Ministerul Educatiei pe tema aceasta", a precizat Theodora Berzi pentru NewsIn.

Reprezentantul MMFES a mentionat ca astfel se urmareste descurajarea creselor si incurajarea ingrijirii la domiciliu. "Ingrijirea saptamanala pentru copilul sub trei ani nu este sustinuta nici la nivel european, copilul are nevoie de stabilitate, de o persoana de referinta, de incredere, atunci se realizeaza comunicarea, atasamentul copilului. Daca se dezvolta fata de educatoarea de la gradinita, inseamna ca zece ani de reforma nu au dus nicaieri", a concluzionat Bertzi.

Totodata, referindu-se la sprijinul financiar acordat mamelor la nasterea unui copil, oficialul MMFES a precizat ca ministerul va face o analiza a femeilor care castiga peste sase milioane de lei si au pana in 45 de ani, pentru a vedea daca perioada in care acestea primesc bani poate fi scurtata de la doi ani la sase luni. " Este de sustinut un asemenea proiect, dar trebuie facute niste calcule, niste analize. Pe de alta parte, ca sa reduci perioada aceasta, trebuie sa dezvolti si serviciile pentru copii sub trei ani", a mentionat Theodora Bertzi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.