Femeile insarcinate vor putea dona celule stem recoltate din cordonul ombilical si din singele placentar, incepind cu luna noiembrie, cind se va deschide prima banca publica de celule stem din Romania

Celulele pot fi folosite mai tirziu, in cazul in care copiii se imbolnavesc.

La inceputul lunii noiembrie se va deschide prima banca publica de celule stem din Romania, in cadrul Spitalului Judetean din Timisoara. Initiatorii proiectului sint Fundatia Eurocord Romania, impreuna cu centrul privat Blood Cord. “In cazul in care o persoana doreste donarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical si din singele placentar, acestea vor fi depuse la Spitalul Judetean din Timisoara. In cazul bancilor private, celulele stem vor fi depozitate, in curind, la Cluj, si nu la Bratislava, ca pina acum”, declara Sergiu Habago, presedintele Fundatiei Eurocord Romania.

In cazul in care nu vor sa doneze pentru propriul copil, femeile insarcinate pot accepta prelevarea de celule stem, pentru a ajuta alte persoane, si depozitarea lor in banca publica. “In acest sens, femeile insarcinate vor semna un document prin care isi dau acordul pentru recoltarea celulelor stem ce vor fi depuse in banca publica. Aceste celule pot fi stocate in banca peste 15 ani”, explica Radu Vladareanu, din cadrul Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Elias.

Femeile gravide care doresc sa le fie recoltate celule stem care sa fie stocate intr-o banca pentru a fi utilizate in cazul in care copilul ar avea probleme de sanatate pot face acest lucru la bancile private de celule stem. Costurile de procesare, examinare sau transport se ridica la aproximativ 1.000 de euro, iar depozitarea ajunge la 90 de lei pe an, plus TVA.

Potrivit lui Sergiu Habago, recoltarea de singe placentar are mai multe avantaje, intruci jumatate dintre pacientii care au nevoie de acest transplant nu pot gasi in timp util un donator compatibil. De asemenea, celulele stem din singele ombilical sint foarte tinere, iar procedeul de depozitare, in azot lichid, la o temperatura de aproximativ -196 de grade Celsius, asigura mentinerea lor in aceasta stare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.