Miine, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din muzica lui Berlioz, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul o aduce cititorilor sai in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, este romanticul Hector Berlioz, din a carui opera au fost selectate doua dintre cele mai populare lucrari ale sale: „Carnavalul roman“ si „Simfonia Fantastica - Episod din viata unui artist“. Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in ianuarie 1994, in studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Sir Charles Mackerras.

Berlioz a fost un personaj destul de controversat in epoca, inovatiile sale componistice fiind respinse, o buna vreme, de catre contemporani. „Fiecare compune ce poate“, spunea Mendelssohn despre Berlioz, in vreme ce Rossini se arata si mai transant. „Ce bine macar ca nu e muzica“ a spus compozitorul dupa ce-a ascultat „Simfonia Fantastica“. Chopin afirma, intr-o scrisoare, ca „Berlioz compune stropind cu cerneala partiturile si lasind rezultatul la mina norocului“. Schumann, care initial nici nu il prea elogiase pe compozitorul francez, avea sa scrie mai tirziu despre el: „Berlioz nu incearca sa fie placut sau elegant. Cind uraste, ataca din plin, iar cind iubeste ceva, e in stare sa-l striveasca sub puterea pasiunii sale“.

„Cel mai prost muzician dintre geniile muzicale“, astfel il definea Ravel pe Berlioz. „Sa nu te-apuci sa declari ca vreun dirijor e extrem de sensibil la nuantele muzicale pina nu l-ai auzit dirijind Berlioz si Mozart“, spunea George Bernard Shaw despre romanticul francez. Berlioz s-a impus insa prin dorinta sa de a combina adevarul cu senzatiile muzicale, care erau, dupa Bernard Shaw, „minunate in delicatetea lor, nepamintene, neasteptate, nemasurate“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.