Dincolo de orice declaratie, conform statisticilor europene, una din patru familii numara printre membrii sai cel putin o persoana cu dizabilitati

Din pacate, prea putine dintre aceste persoane sunt prezente in salile de spectacol, in magazine sau chiar pe strazi. 78% dintre persoanele cu handicap nu au acces pe piata fortei de munca. Specialistii recunosc faptul ca avem multe lucruri de imbunatatit pentru ca persoanele cu dizabilitati sa fie cu adevarat integrate in societate.

Primul pas a fost facut la inceputul anului, moment din care, persoanelor cu handicap din Romania li se ofera un venit personal complementar. Prin Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, initiata la acea vreme de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si aprobata de Parlament, s-au stabilit drepturi pentru aceasta categorie de persoane si obligatii pentru agentii economici.
Intre timp, oficialii statului s-au intrecut in declaratii si statistici mai mult sau mai putin argumentate. Dupa ce ieri s-a prezentat o statistica a numarului de adulti cu handicap mental si neuropsihic ce sunt inregistrati in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges, vicepresedintele Consiliului Judetean Arges, Florea Costache Costache, spune ca nu trebuie sa fim ingrijorati deoarece numarul persoanelor cu handicap reprezinta doar cateva procente din totalul populatiei judetului. Conform datelor DGASPC Arges, la sfarsitul lunii septembrie, erau luate in evidenta 2.381 de persoane adulte cu handicap mental si 5.375 cu handicap neuropsihic, dintr-un total de peste 20.000 de persoane cu handicap. Dintre cele zece categorii de afectiuni, cel mai putin numerosi sunt bolnavii de SIDA, cu 31 de cazuri, si persoanele cu boli rare, trei cazuri. Vicepresedintele CJ Arges considera ca numarul persoanelor cu handicap a crescut in ultimii ani din cauza adaptarii legislatiei la normele europene in domeniu, care sunt mult mai permisive.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.