Cadavrul unui tanar din Deva, Razvan Halga, care a murit ntr-un spital din Viena, a ajuns n Romnia fara creier, inima, rinichi si ficat. Familia baiatului a facut plangere la Parchetul Tribunalului Hunedoara, care a inceput cercetarile n acest caz.

Razvan Halga plecase de vreo trei saptamani la Viena, chemat de fratele lui mai mare, Florin, cetatean austriac, sa-l ajute la constructia casei.

"SPITALUL NE-A SPUS SA NU DESFACEM SICRIUL"

Cea care peste cateva luni ar fi trebuit sa-i devina sotie lui Razvan, Cristina Chirila, ne-a spus, printre lacrimi: "Razvan nu a fost niciodata bolnav, era un om plin de viata. A plecat sa-l ajute pe fratele lui, Florin, sa-si construiasca casa, deci nu lucra undeva anume, la negru, ci la fratele lui, care era cetatean austriac. L-a chemat sa-l ajute pentru o luna sau doua, la constructia casei. El a fost adus aici, apoi l-am dus la morga de aici, din Deva, si am vrut sa desfacem sicriul, ca noi am vrut sa-l vedem, chiar daca aia de acolo, din Austria, au spus sa nu-l desfacem. Mai multe nu stiu si nu mai pot de durere… Duminica l-am inmormantat pe Razvanel, sotul meu, of, Doamne!"

FAMILIA, ANUNTATA DUPA SAPTE ORE

Pentru ca a suferit un atac cerebral, in urma unui anevrism, Razvan Ilie Halga a fost internat in spitalul Krankenanstalt Rudolfstiftung din Viena. Dupa cateva zile, tanarul a murit. Florin Halga, fratele lui Razvan, isi aminteste ca rudele ar fi fost intrebate - atunci cand erau cu baiatul in spital - daca sunt de acord sa-i doneze organele, si au spus ferm ca nu. El mai povesteste ca medicii au insistat ca ei sa completeze formularele prin care trebuia sa-si dea acordul cu privire la donarea organelor lui Razvan, dar au refuzat de fiecare data.

Pe 22 martie, la ora 21.00, Florin a fost anuntat ca fratele lui a murit. Dar, explica Florin Halga, decesul lui Razvan a fost consemnat in 22 martie la ora 14.30.
Au fost intocmite formalitatile de rigoare, iar cadavrul tanarului a fost inchis intr-un sicriu special, dublu - din metal si lemn deasupra, sigilat prin cositorire - si trimis la Deva.

CREIERUL L-AU ARUNCAT!

Dupa ce cadavrul a ajuns in tara, rudele, fratele Florin si mama lui Razvan, Victoria Halga, au facut plangere la Parchet, pe 25 martie, si au cerut autopsierea acestuia, banuind ca au fost scoase mai multe organe, fapt confirmat in urma autopsiei. Rudele lui Razvan Halga vor sa stie daca nu cumva tanarul ar fi fost chiar lasat sa moara, pentru a i se scoate organele pentru un posibil transplant. "Cadavrului ii lipsesc mai multe organe: inima, rinichii si ficatul. Restul organismului nu respecta regulile unei autopsii clasice. Adica nu s-a lucrat, in acest caz, conform normelor uzuale", ne-a declarat medicul legist Dan Marculescu, seful Laboratorului de Medicina Legala a judetului Hunedoara.

RUMEGUS IN CUTIA CRANIANA

"Tanarului i s-au scos organele in faza de coma, in care organele sanatoase functioneaza intr-un alt organism", a adaugat Dan Marculescu. "Cadavrul nu era imbalsamat. Am constatat lipsa acestor organe, am recoltat probe pentru examen histopatologic si toxicologic, maine (azi - n.n.) le trimit la IML Timisoara si vom intocmi un raport pe care il vom inainta Parchetului. El a suferit de fapt un anevrism cerebral care s-a rupt si a facut o hemoragie meningo-cerebrala, asta este ceea ce stiu din spusele rudelor, pentru ca creierul nu l-am mai gasit! In plus, avea si semne de interventie neuro-chirurgicala, respectiv un trepan in oasele cutiei craniene, dar noi n-am mai gasit creierul! In cutia craniana am gasit materiale absorbante - hartie si rumegus -, iar cutia craniana era necropsiata, cum facem si noi, numai ca noi asezam creierul in alta parte a corpului, in abdomen, de regula, pentru ca in cutia craniana este mai greu de reasezat!", ne-a spus dr Marculescu.

AUTOPSIA CONFIRMA LIPSA ORGANELOR

Tiberiu Medeanu, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Hunedoara, ne-a declarat ca in urma plangerii depuse au fost incepute cercetarile in acest caz, prin audierea martorilor, a rudelor si a celorlalte persoane implicate in acest caz, asteptandu-se si rezultatul oficial al expertizei medicale: "In urma plangerii depuse de fratele victimei, Florin Halga, am ordonat autopsierea medico-legala, care a confirmat ca nu existau inima, ficatul si rinichii. Am dispus continuarea expertizelor medico-legale pentru mai multe detalii, au fost audiate persoanele din familie si cele care au contribuit la efectuarea transportului, respectiv conducerea firmei Rembo. Asteptam alte informatii si vom continua cercetarile. Vom informa organele competente care au doua variante: sa continue cercetarile aici sau sa se faca un transfer de proceduri. Vom sesiza in primul rand Parchetul ICCJ. Probabil ca se va solicita, prin INTERPOL Romania, sa ne furnizeze informatii exacte, sa se verifice unele aspecte la spitalul unde a fost internat: cand a fost internat, ce diagnostic a avut, fisele medico-clinice, medicii si personalul care l-au avut in ingrijire", ne-a spus prim- procurorul Medeanu. Chestorul Mihai Stoica, seful INTERPOL Romania, ne-a spus ca in momentul in care institutia pe care o conduce va fi solicitata, vor cere politistilor de la INTERPOL Austria sa faca cercetarile in acest caz deosebit de grav.

MAMA LUI RAZVAN: "N-O FOST IMBALSAMAT!"

Mama lui Razvan, Victoria Halga, este distrusa de moartea fiului ei cel mai mic: "Razvan era cel mai mic. Acu’ mi-au mai ramas doi baieti si o fata. Eu am vrut, cand il aduce, sa-l ducem pe strada mea, pe unde a copilarit, pe ultimul drum. Si atunci o spus baietii care s-au dus dupa el, ca au fost mai multi, ca sicriul e sigilat si ca le-o zis de acolo ca sa nu facem ceva sa desfacem sicriul, ca era lipit, sigilat, cositorit. Eu am zis ca sparg sicriul cu toporul si tot il vad, ca vreau sa-mi vad feciorul intreg pentru ultima oara si nu doara pe la usita sicriului, doar pana la brau, cum era de la austrieci. Si la spital, aici, la Deva, o zis ca de la Viena n-o fost imbalsamat, numai in vid o fost! Si l-o dus la spital si i-a bagat formol sau ce i-o bagat, nu stiu. Si de la spital si-au dat seama ca i-au furat organele. O sa merg pana la Dumnezeu sa aflu cine si-a batut joc de trupul feciorului meu, nu ne lasam!", ne-a spus, printre hohote de plans, mama lui Razvan Halga.

UN MEDIC AUSTRIAC: "FRATELE STIE TOTUL"

Declaratia sefului sectiei chirurgie de la spitalul vienez, dr. Eidelman, adanceste si mai mult misterul. Apelat de un reporter al Prima TV, Eidelman n-a vrut sa dea prea multe relatii. Era curios sa afle de unde cunosc jurnalistii romani acest caz, iar pentru detalii sa ia legatura cu fratele lui Razvan Halga, Florin, care este cetatean austriac. Declaratia medicului austriac e cel putin ciudata. Florin se afla in acest moment in Romania si, asa cum aratam in ancheta din aceasta pagina, tocmai el e cel care a sesizat Parchetul.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.