Painea se va scumpi cu circa 50% pana la sfarsitul acestui an. Si producatorii de uleiuri vegetale, lactate, zahar si mezeluri iau in considerare majorari treptate de preturi
Dupa cresterea pretului cu 10%, din perioada august-septembrie, brutarii “recidiveaza” si anunta scumpiri in valuri la paine. Luna aceasta ne asteapta tot o majorare de 10%, iar in noiembrie si decembrie aceasta va fi de 10%-15%. Rotunjind, painea se va scumpi cu circa 50% pana la sfarsitul anului, ca urmare a cresterii pretului graului, alimentata de productia proasta de anul acesta, a anuntat ieri Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. El a precizat ca, in aceasta toamna, graul este de 2,5 ori mai scump fata de aceeasi perioada a lui 2006, si tendintele pe piata internationala, de unde va trebui sa importam, sunt de crestere.

CARNE. Cresterea costurilor cu materiile prime aduce scumpiri si la alte produse alimentare. “Exista riscul sa apara majorari de pret la produsele din carne”, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Probabil prin octombrie-noiembrie, in functie de politica fiecarui producator. In ultimele cinci luni, materia prima - al carui pret se regaseste in proportie de 50%-70% in cel al produsului finit - s-a scumpit cu 20%, pentru ca din cauza secetei crescatorii platesc mai mult pentru hrana animalelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.