Printre numele mari cu care regizorul roman se va bate pentru statueta destinata celui mai bun film strain se numara veteranii Nikita Mihalkov, Andrzej Wajda, Manoel de Oliveira si Giuseppe Tornatore.
Vechiul continent are intrari care de care mai tari in cursa pentru Oscarul dedicat celui mai bun film strain la aceasta editie aniversara, a 80-a, a premiilor acordate de Academia Americana de Film (AAF). O comisie formata din specialisti in industria cinematografica desemneaza un singur film din partea fiecarei tari, pe baza unor conditii impuse de Academie. Cele cinci lungmetraje selectate dintre aceste propuneri de membrii AAF si nominalizate la Oscar vor fi anuntate pe 22 ianuarie 2008.

Germania, cistigatoarea trofeului de anul trecut, mizeaza pe demi-neamtul si demi-turcul Fatih Akin. Tinarul regizor - care are un Urs de Aur la activ - a fost deja premiat la Cannes in acest an cu distinctia pentru Cel mai bun scenariu tocmai pentru filmul cu care concureaza la Oscar - „Auf der Anderen Seite“. De altfel, in cursa pentru statueta aurita, Cristian Mungiu mai are de infruntat si alti „colegi“ de Competitie de pe Croazeta. Un exemplu in acest sens sint Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, care au fost desemnati de Franta pentru a o reprezenta la Oscaruri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.