Ideea unui pasaport cultural a prins lipici la oamenii de cultura si artistii participanti la Conferinta anuala a ECA, gazduita de Capitala culturala Europeana a anului, Sibiu.
Raportul Gibault, ce va fi votat de Parlamentul uropean in martie 2008, a fost dezbatut la Sibiu de membrii conducerii ECA impreuna cu cinci parlamentari din Comisia de Cultura a Parlamentului European, aflati intr-o vizita de evaluare la Sibiu: Erna Hennicot-Schoepges, Ruth Hieronymi, Doris Pack, Maria Badia i Cutchet, Artemissia Kefalopoulou, Étienne Boumans si eurodeputatul roman Ovidiu Victor Gant. Tot aici, Adunarea generala a ECA a pus in discutie viitorul organizatiei in contextul noului cadru comunitar de acces la finantare. A fost modificata prin vot jumatate din componenta Comitetului Executiv si a fost ales presedintele ECA, in persoana lui Michael Burke, din Irlanda. Important pentru ANUC, reprezentanta Uniunii Scriitorilor Irina Horea, care l-a reprezentat la Sibiu pe presedintele in exercitiu al ANUC, a fost cooptata ca membru in Comitetul executiv al ECA.

La un nivel pan-european in sine, participantii la Conferinta ECA au apreciat ca fiind de o deosebita importanta urmatoarea agenda: Mobilitatea nerestrictionata a artistului, nu numai in interiorul Uniunii Europene (adoptarea unui pasaport european, carte albastra pentru artisti, transferul pensiei si titlurilor de asigurare dobindite, recunoasterea la nivel comunitar a diplomelor si altor certificate de calificare in acord cu procesul Bologna); stabilirea unui oficiu comun pentru schimbul de informatii asupra legislatiei si bunelor practici legate de Statutul artistului; modificarea Mandatului European de Arestare, in sensul excluderii operelor de arta si crearea lor din competenta sa; intensificarea aplicarii legislatiei privind drepturile de autor si conexe ale artistilor la nivel european si al statelor membre.
Si pentru ca, timp de doua zile la Sibiu, artistii, mai ales cei romani, au deplans lipsa unei protectii reale pentru dreptul de autor si de proprietate intelectuala, presedinta Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatie, Monica Lotreanu, a lansat ideea introducerii dreptului de proprietate intelectuala ca un obiect de studiu in academiile artistice. Tot o idee de viitor, aplaudata la sesiunea finala a Conferintei ECA 2007.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.