V-ati intrebat vreodata in cat timp se recupereaza organismul unui fumator dupa ce a renuntat la acest viciu?

Reusesc fostii fumatori sa-si “reseteze” corpul, adica sa ajunga sa aiba acelasi risc de a dezvolta una din cele 25 de boli asociate consumului de tabac ca un nefumator? Raspunsul pe care il dau geneticienii este nu. “Contorul” nu o ia de la zero, asa cum arata un studiu recent despre efectele ireversibile ale fumatului. Specialistii avertizeaza ca oamenii nu trebuie sa traga concluzia ca nu merita sa te lasi de fumat. Ei trebuie sa fie constienti de faptul ca, cu cat se lasa mai devreme de fumat, cu atat este mai bine, ca si o zi este importanta in lupta impotriva consecintelor acestui viciu. Concluzia studiului este ca fumatul lasa urme in genele noastre.

Fumatul la romani

Peste 33.000 de romani mor anual din cauza unor boli agravate de fumat. Specialistii spun ca cei care au acest viciu traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decat cei care nu au pus niciodata tigara in gura. Peste 30% din adultii din Romania obisnuiesc sa fumeze. Jumatate dintre fumatori au pus prima data mana pe tigara ina
inte de a implini 20 de ani si un sfert din ei au dobandit viciul intre 20 si 25 de ani. Majoritatea persoanelor care mor din cauza substantelor nocive din tutun au varste cuprinse intre 35 si 69 de ani. Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile aparatului respirator. In fiecare an, medicii inregistreaza aproximativ 8.500 de noi cazuri de cancer pulmonar, iar 85% dintre acestea au drept cauza fumatul. Mortalitatea cauzata de maladiile legate de fumat se va majora pe plan mondial cu peste 53% pana in anul 2030, cand peste 8,3 milioane de oameni vor muri anual din cauza acestui viciu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.