De fiecare data cand moare o persoana intr-un accident de trafic, pe strada sau prin inec, acel loc este marcat printr-o cruce mai mica sau mai mare, care de obicei este din metal. Alaturi de cruce vedem fotografia persoanei decedate si, din cand in cand, flori si lumanari. Bucurestiul detine recordul in ceea ce priveste numarul crucilor amplasate pe raza unui oras. Mai toate marile bulevarde, si nu numai, au pe spatiul verde aferent o asemenea constructie. In prezent, nu exista nici o reglementare care sa interzica acest lucru, motiv pentru care Serviciile de Autorizatie din cadrul primariilor nu sunt solicitate pentru astfel de probleme. Reprezentantii primariilor sunt reticenti sa intervina, motivand ca respecta suferinta celor care au instalat o cruce intr-un anumit loc. Autoritatile se gandesc deja de cativa ani sa conceapa un regulament, da
r stiu ca subiectul este extrem de sensibil si ca isi vor pune in cap cel putin jumatate din locuitorii Romaniei atunci cand vor veni cu o propunere in acest sens. Unii oameni trec indiferenti pe langa aceste cruci, altii se opresc si sunt miscati de povestea tragica a persoanei pentru care s-a ridicat acea cruce, dar exista si persoane care se arata deranjate de amplasarea crucilor, lumanarilor si coroanelor in locuri publice. Oamenii spun ca respectul pentru morti trebuie sa se manifeste la cimitir, nu pe strada. Cum sa faci diferenta intre crucile ridicate pentru eroii din decembrie 1989, de pilda, si cele ridicate in apropiere pentru un sofer care a pierdut controlul volanului, se intreaba ei. Mai mult, unele dintre cruci sunt parasite, dar nimeni nu-si permite sa le demoleze.

Legea se respecta la Roman, dar nu si in orasele mari
Conform Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, pentru toate monumentele funerare ridicate pe domeniul public sunt eliberate autorizatii si se platesc taxele aferente, a spus Ana Maria Alexe, sefa serviciului Urbanism din cadrul Primariei Roman. „Am avut doar un singur caz in care un cetatean a pus de capul lui, pe marginea unui drum, o cruce in memoria fratelui sau, insa a fost sanctionat si nevoit in cele din urma sa se conformeze legii”, a mai spus reprezentanta primariei. In municipiu sunt inregistrate ca fiind amplasate pe domeniul public 18 cruci metalice si doua placute funerare.