Copii tintuiti in case, copii sclavi in gospodarii, fete-mame la 11 ani : nu sunt simple scenarii, ci realitati dure intr-o Romanie europeana

Nesupravegherea, indolenta sau, pur si simplu, nepasarea unor parinti fata de micutii carora le-au dat viata duce, de foarte multe ori, la adevarate tragedii. In urma cu doua zile, un bebelus din judetul Arad a murit intr-un incendiu, iar cei patru frati ai sai au fost salvati, in ultima clipa, de un politist care trecea intamplator prin zona.
Doi dintre micuti erau legati de pat cu o sfoara, pentru a nu-i deranja pe parinti din treaba. La Galati, o fetita a devenit mama la doar 11 ani, iar la Iasi, un copil a fost gasit dupa aproape patru ani de cand a plecat de acasa. Mama acestuia a reclamat la politie disparitia baiatului abia dupa cateva luni.

O fetita de doar cinci luni a murit, joi, intr-un incendiu, iar ceilalti patru frati ai sai au fost salvati cu putin timp inainte ca tavanul casei sa se prabuseasca. Conform primelor date ale anchetei, doi dintre copii au fost legati de pat, cu o sfoara, de catre parinti, iar unul dintre ei a scapat si s-a jucat cu un chibrit, declansand incendiul. Cel mai mare dintre copiii lasati singuri in casa are doar patru ani.

Le dadea Romergan si ii adormea sa nu faca galagie

Vecinii si apropiatii lui Bujor Sarvas si Matilda Matzer, din Felnac, judetul Arad, sunt revoltati de tratamentul la care erau supusi micutii. „Stiu ca i-a legat cu un cordon de pat, probabil ca sa nu poata iesi afara. Casa nu are poarta si i-o fi fost frica sa nu ajunga cei mici in drum si sa-i calce masina. Nu i-am prea vazut pe copii. Ii tinea tot timpul inchisi", ne-a declarat Mariana Ignat, o vecina.
Aceasta ne-a mai spus ca, in ultima vreme, mama pleca de acasa cu orele, fara sa-i pese de cei mici. „Eu am chemat-o sa-i dau niste coceni sa faca foc la copii, ca acum s-a lasat frigul, dar nici nu a vrut sa auda", a mai spus ea.

De altfel, si alti vecini au spus ca femeia care le-a dat viata copiilor nu isi merita numele de mama. Matilda Matzer avea sapte copii, dar doi dintre ei au fost dati de asistentii sociali in grija bunicii materne. „Le dadea copiilor Romergan si ii adormea, sa nu faca galagie. Ii tinea dezbracati ca sa nu-si murdareasca hainele de pe ei", a spus o alta vecina.

Mancau din mila vecinilor

Casa in care locuiau apartinea unei localnice. „Mi-a fost mila de copilasi si i-am lasat sa locuiasca in casa. Le-am dat si gradina, sa-si cultive macar cartofi, dar nu au pus nimic. Sotul ei, Bujor, lucreaza la noi in gospodarie si ii dam si bani, si mancare", a spus Mariana Trif, proprietara locuintei.
Pe de alta parte insa, referentul social de la Primaria Felnac, Valeria Lazea, sustine ca vizita saptamanal familia incriminata de vecini si ca nu a observat ca mama sa fi aplicat rele tratamente minorilor. „Copiii aveau si mancare, si suc, si fructe. Eu am fost la ei si inopinat si nu i-am gasit nici in mizerie, nici legati", ne-a declarat Valeria Lazea.

Patru ani printre straini

Un baiat in varsta de 11 ani din satul iesean Ursoaia a fost gasit de politisti dupa aproape patru ani de cand a disparut de acasa. Costel are acum 11 ani si jumatate. A inceput insa sa hoinareasca de mic. „Era incantat de trenuri. Cred ca prima data a plecat de acasa pe la 7 anisori.
A stat vreo doua zile, dupa care s-a intors", povesteste Mihai Boghian, tatal vitreg al micutului Constantin. Apoi, drumetiile lui Constantin s-au intensificat. „Baiatul a plecat acum vreo patru ani. L-am asteptat o saptamana, doua, a trecut o luna si gata... am crezut ca nu se mai intoarce", isi aminteste si Maria Ursachi, mama baiatului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.