Regizorul de opera Hero Lupescu, care a semnat peste 200 de spectacole, a incetat din viata in urma cu doua zile, la Spitalul Universitar din Capitala, la varsta de 80 de ani, si va fi inmormantat cu onoruri militare duminica, la cimitirul Filantropia, anunta Opera Nationala Bucuresti.

Duminica, intre orele 10.00 si 14.00, trupul neinsufletit al artistului va fi depus in foaierul Operei, iar apoi cortegiul funerar se va indrepta spre cimitirul Filantropia de pe Bd. Ion Mihalache, unde va avea loc inmormantarea. Deoarece Hero Lupescu a fost decorat in 2001 cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, va fi inmormantat cu onoruri militare.

Lupescu s-a nascut la 17 iunie 1927 si a absolvit in 1955 Facultatea de regie din cadrul Institutului de arta teatrala "Lunacearski" din Moscova. A obtinut licenta cu spectacolul "Evghenii Oneghin" de Ceaikovski la Opera din Timisoara si a debutat apoi in 1956 la opera bucuresteana, cu "Tosca" de Puccini. Hero Lupescu a regizat de asemena si spectacole la Opera din Sarajevo sau Opera din Ankara.

Hero Lupescu a lucrat la Opera Nationala Bucuresti (ONB) timp de 34 de ani, iar de-a lungul carierei a pus in scena 223 de spectacole. Hero Lupescu a fost un regizor cunoscut pentru viziunea sa moderna asupra teatrului liric, potrivit ONB. Regizorul a montat unele spectacole controversate sau criticate, printre care "Traviata in blugi", pus in scena in anii '70 la Craiova.

Printre alte creatii ale sale care au bucurat melomanii, cele mai cunoscute se numara "Faust" de Gunod, "Cavalleria rusticana" de Mascagni, "Boris Godunov" de Musorgsi, "Motanul incaltat" de Trailescu, "Logodna la manastire" de Prokofiev, "Gianni Schicchi" de Puccini, "Ora spaniola" de Ravel, "Don Giovanni" de Mozart sau "Orfeu" de Monteverdi.

Ultima sa premiera pe scena ONB a fost "Boema" de Puccini, in 1993, iar "Nabucco" de Verdi, in regia sa, se mai joaca si in prezent. Opera a anuntat ca va relua spectacolul "Samson si Dalila" de Camille Saint-Saens, in regia sa, in luna decembrie.

Este laureat al unor premii importante, printre care Premiul criticii muzicale "Mihail Jora". In 1989, regele Hassan al Marocului i-a conferit Legiunea de Onoare. Regizarea spectacolului de deschidere a celei de-a XXV-a editii a Jocurilor Olimpice din Spania, in 1922, i-a adus Premiul Olimpic "Colanul de Argint".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.