Capitanul Hosenfeld, care a murit la deportarea in URSS in 1952, va primi postmortem o medalie la 10 octombrie, intr-o ceremonie dedicata persoanelor care au salvat evrei in al Doilea Razboi Mondial.

Mai multi polonezi vor fi decorati, precum si un diplomat nipon, Chiune Sugihara, caruia i se va acorda postmortem medalia. Consul in Lituania in timpul razboiului, diplomatul a ajutat mii de evrei sa fuga de nazisti, cu ajutorul vizelor japoneze.

Ofiter al Wehrmacht, Wilm Hosenfeld a ajutat in timpul razboiului mai multi polonezi, printre care evrei. Capitanul l-a ascuns si hranit pe Szpilman la sfarsitul insurectiei de la Varsovia din 1944, cu citeva luni inainte de ofensiva Armatei Rosii. Capturat de sovietici, a fost acuzat de crime de razboi si condamnat la moarte, dar pedeapsa a fost comutata la 25 de ani de munca fortata, regim caruia nu i-a supravietuit.

Filmul care a aparut pe pe ecrane in 2002, "Pianistul" lui Polanski, cu Adrien Brody si care spune povestea lui Szpilman, a obtinut numeroase premii, printre care Oscarul.