Jurnalistul Mirel Bran relateaza pentru Cotidianul care a fost impactul premierei de la New York a piesei „Spovedania“, pusa in scena de Andrei Serban dupa romanul scris de Tatiana Niculescu Bran.
In momentul in care aplauzele si ovatiile au izbucnit in sala teatrului La MaMa, de la New York, am inteles cu totii ca tot ce ni se intimpla era adevarat. Piesa de teatru 'Spovedania>>, tradusa, pentru publicul american, prin 'Deadly Confession>>, pe care sotia mea, Tatiana Niculescu Bran, o scrisese pentru regizorul Andrei Serban, si o mina de tineri actori din Romania au ridicat in picioare publicul unei sali mitice din vecinatatea Broadway-ului. La inceputul acestei aventuri s-a aflat cartea 'Spovedanie la Tanacu>>, un roman jurnalistic publicat la Editura Humanitas, in toamna anului 2006. Scrisa in urma unei anchete amanuntite a cazului Tanacu, aceasta carte avea sa devina materia prima a piesei de teatru care ne-a adus pe toti la premiera programata pe 1 octombrie si organizata de Institutul Cultural Roman din New York.

Initiata de Corina Suteu, presedinta Asociatiei ECUMEST si directoarea ICRNY de la New York, 'Academia itineranta Andrei Serban>> a debutat cu dramatizarea si punerea in scena a acestei carti. „Este prima piesa de teatru care povesteste Romania de astazi intr-un mod cu totul nou, ne-a marturisit Andrei Serban. Teatrul romanesc are nevoie de un suflu proaspat, precum cel din cinematografie, adus de noua generatie de regizori. Aceasta piesa poate marca un inceput“. Atelierul cu actorii si primele improvizatii pe marginea textului cartii s-au facut in iulie, la Plopi, un sat izolat din Muntii Apuseni, unde regizorul s-a retras impreuna cu actorii si cu autoarea cartii pentru a dramatiza 'Spovedanie la Tanacu>>.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.