„Roming” este o comedie regizata de Jiri Vejdelek si se vrea o epopee moderna aplecata cu haz asupra romilor care, prinsi intre civilizatie si traditie, traiesc o criza de identitate.
Lungmetrajul se concentreaza asupra situatiei romilor din Cehia anilor 2000: ei tin cu dintii de citeva legi de baza, cum ar fi aceea de a nu munci, de a trai din ajutorul social, de a nu-si face acte de identitate si de a nu plati nimic statului, nici macar curentul electric. Putinii romi scoliti prefera sa cumpere mincarea de la supermarket decit s-o fure si opteaza pentru puii de gaina trasi in tipla, spre disperarea batrinilor care considera un act de onoare sa fure gainile si sa le coaca in test.

Tinarul tigan scolit Jura (Vitezslav Holub) isi neaga originea si nu vrea sa auda de traditie, in timp ce tatal lui semianalfabet, Roman (Marian Labuda) incearca sa recupereze cei o mie de ani de civilizatie tiganeasca si sa ii puna intr-o minunata epopee. Personajul principal al acesteia este un tigan care nu fura si nu danseaza, Somali (Jean Constantin), ba chiar face un lucru de neacceptat pentru lumea lui: munceste. Cind i se afla taina, este alungat din micul lui regat si trimis in cautarea sufletului tiganesc, un colibri scapat din cusca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.