Un copil de 12 ani din Arges s-a sinucis cind a aflat ca mama sa vrea sa plece din nou la munca in Italia

N-avea porecla, nici obiceiuri care sa uimeasca, nu era fanul vreunei echipe de fotbal, statea cu privirea tinta doar dupa maica-sa. Singura lui echipa era un cird de vreo sapte porumbei si un ciine pitic ce se pravalea speriat prin iarba la fiecare buruiana iesita in cale. Il chema Andrei Ciurea, avea 12 ani si era in clasa a V-a la Scoala nr. 2 din Curtea de Arges, locuia in comuna Valea Danului, la 4 km de Curtea de Arges, iar pina duminica asta la prinz nu mai plecase nicaieri mai departe de casa din Vernesti a nasei sale, Eugenia Neagoe, adica la vreo 8 km de satul lui. „Si cind venea la mine, in vacante, dupa doua zile spunea: 'Nasa, mi-e dor de mama, ma duc pina acasa s-o vad si apoi ma intorc>>. Chiar asa si facea“, spunea ieri inlacrimata nasica Eugenia, cu o mina pe sicriul unde ii sedea finutul. Baiatul se spinzurase duminica la prinz cu o curea de bici, pe malul apei cu acelasi nume cu al satului, Valea Danului. A lasat si un bilet de adio: „Imi pare rau ca ne despartim certati. Cu inmormintarea mea nu o sa aveti probleme pentru ca vine omul ala cu banii pe lemne. Sora-mea, tu sa te tii de scoala. Mama, tu sa ai grija de tine ca lumea e rea. Sa aveti grija de catel“.

Maica-sa, Alexandrina Ciurea, 37 de ani, ii spusese cu vreo saptamina inainte ca se duce iarasi in Italia, la munca. Femeia mai are doi copii, o fata, Alina, 16 ani, si un baiat, Gheorghita, 15 ani, dintr-o casatorie cu un fost frizer, mort acum 13 ani. Andrei era copilul facut cu Stelian Nuta, concubinul ei, dupa moartea sotului. Fata Alexandrinei este eleva la Liceul agricol din Curtea de Arges si locuieste, impreuna cu iubitul ei, la oras. Intre 1 iunie si 16 august 2007, Alexandrina fusese pentru prima data in Italia si ii lasase pe cei doi baieti in grija bunicii lor, Angela Lascateu, 56 de ani, din Curtea de Arges, „care venea o data la saptamina si le facea de mincare“, dupa spusele viceprimarului, Vasile Preda.

Stelian Nuta, tatal lui Andrei, zdrobit
de pierderea baiatului
Saptamina trecuta, Alexandrina voia sa plece din nou in Italia, de data asta pentru ceva mai mult timp. Baietii ar fi urmat aceeasi traiectorie ca la plecarea precedenta: singuri acasa, vizita saptaminala a bunicii, facut mincare, spalat haine si atit. Mama ar fi vrut sa-l convinga pe cel mic, pe Andrei, sa mearga sa locuiasca la tatal sau biologic, Stelian Nuta. Copilul a refuzat. „Daca pleci, eu ma omor“. Cu o saptamina inainte de blestemata duminica, Alexandrina i-a zis lui Andrei: „Daca ma lasi sa plec, iti mai iau niste porumbei“. „Nu mai vreau alti porumbei“. Duminica dimineata, femeia i-a zis copilului: „Hai la deal, la Stelian, sa-ti iau niste porumbei“. Andrei a priceput atunci ca maica-sa luase hotarirea. N-a urcat „la deal“, s-a dus prin sat cu ciinele, a ajuns la ora 11.00 la chioscul alimentar, de unde a cumparat pulpe de pui, suc si fursecuri, dupa cum scria pe biletul intocmit de maica-sa, a dus cumparaturile acasa, apoi s-a dus singur pe malul riului. Un vecin l-a gasit spinzurat la ora 13.00.

Joi il vor inmorminta. Consiliul Local al comunei Valea Danului se intruneste azi ca sa de


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.