Piesa „That's all right, mama“, interpretata de Elvis Presley si inregistrata in iulie 1954, este prima care a adus laolalta muzica negrilor si cea a albilor. Interpretarea piesei l-a facut pe Elvis, la vremea aceea in varsta de 19 ani, cea mai mare „senzatie“ de la Frank Sinatra. Specialistii considera ca, fara acest cantec, nu ar fi existat starurile rock si nici imitatorii lui Elvis.

Regelui rock & roll ii urmeaza Ray Charles cu „I got a woman“. De ce a avut lumea nevoie de ea? Pentru ca prea multi cantareti de gospel cantau despre ce fac duminica dimineata (mergeau la biserica, n.r.), dar nu si cu cine o faceau sambata seara. Piesa a fost inregistrata in ianuarie 1955, iar Ray si trompetistul Renald Richard i-au dat un aer profund de rhythm & blues. Aretha Franklin, muzica soul sau Al Green nu ar fi incantat lumea, daca Charles nu ar fi avut inspiratia sa faca aceasta piesa.

Primul erou al chitarii, Chuck Berry, a inregistrat in luna iulie a anului 1955 o piesa care avea sa faca istorie in interpretarea sa - „Maybellene“. De atunci, chitara electrica a devenit un star al spectacolelor de rock & roll. Daca Berry nu ar fi inregistrat aceasta interpretare magistrala, nu ar fi existat The Rolling Stones, The Beatles sau piese rock despre masini.

In mai 1963, „era prima data cand cineva il combina intr-un cantec pe Allen Ginsberg cu New York Times“, noteaza revista Rolling Stone. Bob Dylan si „A hard rain's a-gonna fall“. Fara aceasta piesa nu ar fi existat trupele Byrds sau albumul „Rubber soul“ al celor de la The Beatles.

'Picasso al chitarei>> lansa in '67 'Purple Haze>>

In mai 1963, The Kingsmen dadeau lovitura cu „Louie, Louie“. Trupa din Portland, Oregon, are inregistrari ingrozitoare, nu prea poate tine ritmul, iar solistul Jack Ely pare sa cante cu gura plina. Dar asta nu conteaza, pentru ca orice trupa care are un asemenea riff iese castigatoare. Fara acest cantec, nu ar fi existat White Stripes, AC/DC sau Hives.

Fetele de la The Ronettes inregistrau in august 1963 piesa care avea sa ramana si peste ani cea mai buna a lor, „Be my baby“. N-ar fi existat, fara acest cantec: Timbaland, Trevor Horn.

The Beatles au schimbat lumea cu doua piese: „I wanna hold your hand“, decembrie 1963, si „Strawberry fields forever“, februarie 1967.