Incepind din 27 septembrie si pina ieri, la intersectia Caii Rahova cu Strada Sabinelor din Capitala, in Parcul „Va Urma“, cei de la tangaProject au schimbat pentru putin timp specificul locului, aducind in strada cinci spectacole de teatru. De data aceasta, copiii care de regula se joaca in acest parc si multi dintre locuitorii care au fost evacuati din casele nationalizate din zona s-au regasit printre personajele pieselor de teatru. Aceasta a si fost una dintre mizele proiectului „Construieste-ti comunitatea!“, initiat de ONG Ofensiva Generozitatii si finantat de Administratia Fondului Cultural National, sa faca un exercitiu de asa-numita arta comunitara. Altfel spus, sa investigheze problemele citorva comunitati bucurestene, sa le faca publice intr-o alta forma decit statisticile si rapoartele, mai precis sa le transpuna in piese de teatru si sa ii implice totodata pe membrii acestor comunitati in activitati culturale.

Dupa doua luni de documentare a situatiei in care se afla chiriasii evacuati din casele nationalizate, donatorii de singe, copiii din Centrul de reeducare Titan, locuitorii zonei Rahova-Uranus si locatarii blocurilor „impachetate“ in bannere, au urmat doua luni de atelier. „Cod rosu“, „Afara“, „Fapte“, „Plasa“ si „Live“ sint textele elaborate in atelierul tangaProject care surprind, rind pe rind, punctele nevralgice din viata comunitatilor documentate.

In toate cele trei zile de spectacol, multi dintre locuitorii zonei au venit sa-si vada propriile probleme jucate de actori. „Multi dintre ei stiau replicile de dinainte, ba chiar au venit de fiecare data cind s-a jucat piesa in care era vorba despre chestiunea care ii privea si, pe linga feedback-ul comunitar pe care l-am primit, este foarte important ca toti cei din zona Rahova-Uranus au intrat in contact si cu problemele altor comunitati, de asemenea marginalizate“, spune David Schwartz, unul dintre coordonatorii atelierului tangaProject.