Aproximativ 500 de taximetristi din Bucuresti vor protesta, luni, in Capitala, nemultumiti de faptul ca Primaria Generala acorda licentele de transport cu prioritate catre firmele de taximetrie care folosesc masinile proprietate personala ale soferilor.

Mihai Gabriel, reprezentantul taximetristilor a spus ca majoritatea firmelor de taxi din Bucuresti au foarte putine masini proprii (aproximativ un sfert din totalul masinilor de taxi), iar restul sunt cumparate de soferi. Soferii care sunt angajati la aceste firme folosesc masinile proprii pe care trebuie sa le intretina din veniturile personale, cumpara benzina din banii proprii si isi platesc contributiile sociale si impozitele din veniturile proprii.

Totodata, firma pentru care lucreaza taximetristii, le cere o suma cuprinsa intre 700 si 1.500 de lei. In acest fel, din castigul obtinut lunar, dupa scaderea acestor cheltuili, soferii raman cu venituri de cele mai multe ori apropiate de castigul minim pe economie, a mai spus reprezentantul soferilor.

Taximetristii sunt nemultumiti si de faptul ca PMB acorda licente firmelor in ansamblu si nu nominal, pentru fiecare masina. Astfel, firmele de taxi iau de la primarie un numar de licente pe care le tin blocate pentru ca nu au masini, in timp ce soferii independenti nu beneficiaza de aceste licente si sunt obligati sa lucreze la firme cu masinile proprii, in schimbul licentei.

Soferii de taxi mai reclama si faptul ca firmele de taxi au prioritate la procurarea licentelor, si ca firmele le pot ridica cu trei luni in avans fata de soferii independenti.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor Soferilor din Romania, Victor Stan, in Bucuresti sunt peste o mie de licente acordate soferilor independenti. Primaria Bucuresti a amenintat insa, cu anularea acestora. Numarul total de licente pe care Municipalitatea ar trebui sa le acorde este de 9.500, dar, potrivit lui Stan, aceste licente "sunt tinute in sertar si se acorda in functie de interese".

Taximetristii vor organiza, luni, incepand cu ora 10.00, un miting in Piata Constitutiei, de unde vor pleca spre Piata Operei, pe traseul Piata Unirii - Piata Universitatii - Bulevardul Elisabeta. Soferii ameninta, de asemenea, cu continuarea actiunilor de protest, in toata tara, daca autoritatile nu le rezolva problemele, informeaza NewsIn..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.