De cate ori nu ati mers insetati la primul magazin, ati cumparat o cutie de suc si ati baut-o pe nerasuflate? Sau, infometatii fiind, ati desfacut o cutie de conserva si ati mancat continutul? Ei bine, daca nu v-ati imbolnavit pana acum, ati avut noroc
Si nu pentru ca sucul sau continutul ar dauna, ci pentru ca ambalajul dauneaza! Motivul: o multitudine de microbi se depoziteaza pe cutia cu care consumatorul "intra in contact direct". Medicii avertizeaza ca acestea sunt chiar mai periculoase decat daca ati atinge un capac de toaleta.
Banalul gest de a deschide o cutie de suc cumparata de la un magazin si a bea poate fi extrem de periculos pentru organism. De asemenea, desfacerea unei cutii de conserve al carei continut are risc zero pentru organism ne poate duce direct la spital.
Explicatia este simpla. Cat timp acestea sunt expuse in depozit sau in magazin, o multime de microbi si bacterii daunatoare organismului se depun pe ele. "Ori de cate ori bagam in gura ceva care este contaminat riscam sa ne imbolnavim", avertizeaza directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel. In opinia sa, cutiile de suc din care copiii beau direct sunt extrem de periculoase pentru sanatate daca nu sunt spalate inainte de consum, bacteriile depozitate fiind mai numeroase si mai periculoase decat cele de pe capacele de toaleta. Sfatul medicului este simplu: spalati cu apa ambalajele cu care intrati in contact direct, deoarece apa indeparteaza orice reziduu si, de asemenea, folositi apa si sapun pentru maini. In caz contrar, riscul de a dezvolta o boala diareica sau hepatita A este foarte mare.
Caz ingrijorator in Capitala
O femeie s-a imbolnavit de meningo-encefalita virala, o boala contagioasa rara, dupa ce a intrat in contact cu cateva conserve alimentare.
Este vorba despre o boala foarte grava, care de cele mai multe ori lasa sechele majore. Meningo-encefalita virala este provocata de bacteria Listeria, prezenta pe ambalajele alimentelor tinute in conditii insalubre. Maladia este deosebit de periculoasa, deoarece afecteaza nervii cranieni. Femeia a ajuns in coma la spital, este izolata si risca sa nu mai poata merge.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.