In octombrie, personalitatile poeziei romanesti se reunesc in Capitala Culturala Europeana.

Una dintre cele mai apreciate figuri ale literaturii romane contemporane ajunge in Capitala Culturala Europeana: Mircea Cartarescu se numara printre invitatii a doua evenimente lirice ale lunii octombrie, alaturi de Andrei Codrescu, Nora Iuga, Florin Iaru, Emil Brumaru. Festivalul European de Poezie si Maratonul European de Poezie vor avea loc in 3-6 octombrie, respectiv 5 octombrie, la Sibiu.

In urma cu doi ani, Oskar Pastior gindea, impreuna cu alti scriitori, un festival european de poezie care sa aiba loc in Sibiu - Capitala Culturala Europeana. Festivalul va acea loc anul acesta, dar Oskar Pastior va fi prezent doar prin versurile sale. S-a nascut la Sibiu in 20 octombrie 1927, a decedat pe 4 octombrie 2006 la Frankfurt. I-au fost decernate toate premiile prestigioase care se ofera in Germania pentru o creatie poetica de valoare exceptionala.

Prin acordarea Premiului Buchner in 2006, Pastior si-a inscris definitiv numele in galeria celor mai de seama reprezentati ai artei poetice germane. Personalitatea sa va fi evocata in 4 octombrie de catre poetii prezenti la festival. Vor fi citite fragmente din opera sa, in limbile romana si germana, dar se va vorbi si despre activitatea sa de promotor al literaturii romane in Germania. Oskar Pastior a semnat traduceri in limba germana din Tudor Arghezi, Stefan Banulescu, Lucian Blaga, George Cosbuc, Mihai Eminescu, Panait Istrati, Gellu Naum (intreaga opera poetica), Marin Sorescu, Petre Stoica, Tristan Tzara si Urmuz.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.