Autoritatile locale si centrale doresc o noua abordare a turismului de pe Litoral. Fara controale "neproductive" care strica imaginea, fara beach-baruri, drumuri si terase care sufoca plaja, fara fabrica de bani negri care prospera la punctele de inchiriat umbrelute si sezlonguri. Si fara bariera din Mamaia. Ca sa extinda modelul bulgaresc, care se bazeaza pe o clima mai blanda, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin Autoritatea Nationala pentru Turism si Prefectura Constanta au decis ca sezonul estival sa dureze 5 luni: din 1 mai pana la 30 septembrie. Sansa de viata a turismului pe Litoral a fost crescuta oficial, dar ca aceasta marire sa nu fie artificiala trebuie ca si agentii economici sa considere profitabila mentinerea activitatii si in perioadele lipsite de turisti.

Dupa traditia ultimilor ani, vara tine pe Litoral doua luni si nici acelea intregi. Printre masurile luate de forurile din turism se numara si rezilierea tuturor contractelor de exploatare a potentialului plajelor, incheiate de Directia Apele Romane - Dobrogea Litoral cu agentii economici. Aproape 200 firme castigasera dreptul de a dispune de portiuni de plaja prin concesiune. Astfel ca fiecare intreprinzator amenajase pe plaja propria locatie de distractie, concretizata printr-un drum lat de lemn sau piatra pana la beach-barul asezat pe buza marii. Bucata de plaja concesionata era ingradita, pentru ca devenise "privata". Haosul inchirierii de sezlonguri si umbrelute la suprapret era intregit de muzica asurzitoare cu care era rasplatita o zi de relaxare la soare.

Din acest an, serviciile vor deveni unitare si vor fi asigurate de o societate comerciala al carei unic actionar este Directia Apele Romane - Dobrogea Litoral. Exceptia se va face pentru marile hoteluri care vor putea sa isi organizeze singure aceste servicii. Pentru nemultumiti se vor gasi solutii - a fost promisiunea prefectului de Constanta, Danut Culetu. In contrapartida, autoritatile se gandesc la dizolvarea taxelor speciale pe care le platesc agentii economici din Mamaia (in numar de 11), ca si la desfiintarea taxei de acces in statiune. Inca un avantaj pentru intreprinzatori va fi si oprirea controalelor efectuate de echipe mixte ministeriale detasate pe Litoral, actiuni care afectau afacerile. Verificarile se vor face "mai productiv", cu echipe locale de control.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.