Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au emis o avertizare conform careia o pandemie de gripa este iminenta. De la sfarsitul anilor 70 nu s-a mai inregistrat nicio astfel de pandemie
La acel moment, boala a facut 33.000 de victime, in intreaga lume. Gripa care duce la pandemie este un tip care apare o data la cateva zeci de ani, se raspandeste rapid si afecteaza majoritatea tarilor si regiunilor din lume. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale unei gripe obisnuite, dar adesea sunt mult mai severe. In acest caz, contactarea virusului gripal are loc mult mai usor decat contactarea unei gripe obisnuite, din cauza raspandirii rapide si a faptului ca putine persoane au imunitate la ea. Astfel, toata populatia se afla in stare de risc. Vulnerabili la virusul gripal sunt copiii, persoanele peste 65 de ani, persoanele cu probleme de sanatate deja existente, cum ar fi boli de plamani, diabet, cancer, probleme cardiace sau la rinichi, persoanele care sunt imunodepresate datorita anumitor tratamente sau boli, cum ar fi virusul HIV/SIDA. La Bucuresti, Ministerul Sanatatii a cerut organizarea unor centre speciale de asistenta in caz de epidemie sau chiar pandemie de gripa, iar acestea exista in noua spitale de urgenta din tara si la Institutul Matei Bals. De asemenea, la Institutul Cantacuzino se vor produce doze de vaccinuri antigripale. Pentru anul acesta se vor achizitiona aproape patru milioane de doze de vaccin si va putea sa fie imunizata 20% din populatie, conform indicatiilor OMS.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.