Incercand sa le arate pamantenilor ca pot proteja mediul prin mersul pe bicicleta, Tom Allen, Andy Rush si Mark Mayltby au plecat din Londra si vor merge prin toata lumea pe doua roti, in turneul denumit "Ride Earth".
Ei au inceput pregatirile anul trecut, iar in iunie anul acesta au pornit la drum. In aceste zile se afla in Romania si au fost invitatii "Adevarului Verde" pentru cateva ore.
Calatoria a inceput in dimineata zilei de 17 iunie 2007, cand cei trei au plecat din Anglia. Astazi isi amintesc ca cel mai greu a fost sa aleaga cele mai potrivite biciclete.
Au cautat sponsori pentru asta, dar cu greu au fost luati in serios. Pana la urma au ales bicicletele Kona. Traseul in jurul lumii si impresiile lor de calatorie pot fi citite pe internet, la adresa www.ride-earth.com, unde sunt postate filmulete cu opririle celor trei si cu marturiile oamenilor pe care i-au intalnit.
WWF, sponsorul calatoriei
Pana sa ajunga in Romania, baietii au trecut prin Olanda, Belgia, Franta, Elvetia, Germania, Austria si Ungaria. Aici li s-a alaturat Maria, o tanara englezoaica care facea singura turul lumii, iar acum se ocupa de filmarea celor trei temerari.
„Prima data, dupa cinci zile obositoare, am ajuns la Amsterdam. Era 22 iunie. Pana sa ajungem in portul Harwich am facut 170 de mile de ciclism, ceea ce a fost un pic cam obositor", povesteste Mark Mayltby, unul dintre ciclisti.
Pe parcurs, ciclistii englezi s-au odihnit in parcurile, pe campurile sau in gradinile intalnite pe traseu. Singurul popas mai mare a fost la Geneva, unde au stat la reprezentantul organizatiei World Wilde Fund, sponsorul calatoriei lor.
Muntii Fagaras, un traseu dificil
„Pana la Bucuresti am vizitat 10 tari si am facut 4.100 de km, dar vor fi mult mai multi", spune Tom Allen, optimist. El isi aminteste ca au traversat granita si, dupa o noapte lunga de calatorie, si-au dat seama ca au trecut granita pe unde nu trebuia. Pentru asta au trebuit sa se intoarca pe la trecerea legala. „Dar Romania e deosebita.