Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, ieri, la Craiova ca peste 300 de copii doljeni nascuti in afara tarii nu sunt trecuti in niciun fel de act, transmite NewsIn
„In Dolj, de anul trecut si pana in prezent, s-au facut 700 de cereri pentru copii care s-au nascut in alte tari, iar pana acum au fost solutionate doar 400. Este un proces foarte greu si care dureaza foarte mult timp, pentru ca este nevoie de multa birocratie. La nivel central exista o institutie numita INEP (Inspectoratul National pentru Evidenta Populatiei) care nu au de dat decat o viza prin care sa ateste ca formele realizate la nivel judetean sunt bine facute. Nu exista nicio logica in circuitul acestor acte“, a spus Ion Prioteasa.

Acesta a adaugat ca printre cererile nesolutionate exista si unele trimise inca din luna februarie a anului trecut. „Unele dintre cererile care nu au fost rezolvate sunt si unele facute inca din luna februarie sau martie, anul trecut. In tot acest timp, mamele care au nascut un copil in alta tara nu se pot intoarce in Rom
ania, pentru ca vor fi nevoite sa se intoarca acolo fara el. Practic, acesti copii nu exista, nu sunt trecuti in niciun fel de act si nu au niciun drept“, a mai spus presedintele Consiliului Judetean Dolj. Copiii nascuti in strainatate se afla in situatia de a ramane o perioada prea mare de timp fara identitate. Obtinerea unui certificat de nastere dureaza trei luni, costa 150 de euro, iar parintii trebuie sa faca un drum de 500 de kilometri pana la Consulat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.