Rapiditatea, operativitatea si comoditatea sunt la mare pret in zilele noastre. Creditul prin telefon este un produs ce beneficiaza de toate cele trei atuuri. Dar, luxul costa
Bancile care ofera un astfel de produs percep comisioane care le intrec pe cele percepute pentru produsele obtinute prin clasicele drumuri batute la banca.
Trei banci din Romania dau credite prin telefon: BCR, Banca Romaneasca si Bancpost. Iata cum procedeaza: in primul rand, executa un scoring si fac o pre-aprobare prin telefon, iti trimit curierul pentru a ridica formularele completate, iar in cele mai multe cazuri, suma imprumutata poate fi obtinuta in maximum o saptamana.
Sa luam, de pilda, un salariu net de 900 de lei. Bineinteles ca solicitantul nu trebuie sa aiba alte credite sau rate, inclusiv carti de credit sau facilitati de overdraft. La Bancpost, ai posibilitatea sa iei creditul in aceeasi zi in care ai depus dosarul complet.
O cerinta a bancii este vechimea la ultimul loc de munca, care nu poate fi mai mica de trei luni. Suma imprumutata nu poate depasi 10.000 de euro sau echivalentul in lei. Dobanda pentru un imprumut in lei este de 11,75%/an, iar pentru euro, de 11,50%/an.
Pentru un venit de 900 de lei, pentru o perioada de cinci ani, suma maxima obtinuta prin creditul “Imediat” poate fi de 13.653 de lei, cu o rata lunara de 300 lei sau de 3.609 euro, cu o rata lunara de aproximativ 77 de euro.
BCR iti ofera Divers Extra BCR. Creditul se acceseaza pe maximum zece ani, iar suma nu poate depasi 10.000 de euro sau echivalent in lei. Dobanda revizuibila pentru imprumutul in lei este de 12%, iar pentru euro, banca iti percepe o dobanda anuala de 10,9%.
Pentru o perioada de maximum cinci ani, primesti 10.000 de lei sau 3.157 euro. Rata lunara in cazul creditului in lei este de 270 de lei, iar pentru cel in euro, 77 de euro. BCR te ajuta cu un scoring prin telefon si te indruma la sucursala cea mai apropiata de tine pentru a-ti ridica actele necesare completarii dosarului.
Dupa rezolvarea acestor probleme, institutia iti accepta dosarul, iar in maximum o saptamana te suna sa-ti ridici banii. La Banca Romaneasca, cu ajutorul curierului trimis de banca, intocmesti dosarul de credit si te deplasezi la banca doar cand imprumutul este aprobat. Banca Romaneasca iti ofera maximum 5.000 de euro (echivalent lei).
Creditul se acorda doar in moneda nationala pe o perioada de cinci ani. Dobanda practicata este de 12,95%-fixa sau 13,95%-variabila. Pentru o perioada maxima si un salariu net de 900 lei, institutia iti ofera maximum 10.900 lei, cu o rata lunara de 270 lei.
Comisioane mari
Pe langa dobanda perceputa, cele trei banci te taxeaza si cu o serie de comisioane. La Bancpost, in cazul unui credit in moneda europeana pe perioada maxima, banca va percepe un comision de acordare de 7,95%, ce se aplica o singura data la acordarea imprumutului.
Daca nu-ti platesti rata la timp, esti penalizat cu dobanda + 5%, iar daca doresti o alta data scadenta, esti penalizat cu inca 0,25%. BCR are comisioane mai mari la imprumutul in lei.
Daca pentru un credit in euro platesti un comison de acordare de doar 10 euro, la cel in lei acesta este dublu, 20 de euro (echivalent). Comisionul de acordare pentru ambele imprumuturi este de 0,3%.
Se percepe si un comison de urmarire riscuri, care pentru un imprumut in moneda nationala este de 0,33%, iar pentru cel “european”, de 0,2%. Comisionul de administrare e de 0,05%, iar cel de rambursare anticipata de 3%. Banca Romaneasca percepe un comision de analiza de 5 euro si unul de administrare de 2,5%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.