Absolventii de liceu si facultate au la dispozitie aproape 19.000 de locuri de munca vacante, la nivel national. Slujbele vor fi oferite la bursa locurilor de munca ce se va desfasura in 28 septembrie.

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pana in data de 20 septembrie, angajatorii au declarat 18.834 de slujbe vacante pentru absolventi, la nivel national, care vor fi prezentate la bursa locurilor de munca din 28 septembrie. Bursa locurilor de munca pentru absolventi va avea loc, in toate judetele. In Bucuresti, bursa se va organiza la Colegiul Tehnic "Petru Maior".

Aproape 16% din slujbele vacante pentru absolventi sunt in Bucuresti, unde jumatate din slujbe, sunt disponibile pentru muncitori calificati. Cele mai multe locuri de munca se regasesc apoi, in orasele Constanta, Iasi, Buzau si Suceava.

Din totalul locurilor de munca inregistrate, doar 1.500 sunt adresate absolventilor cu studii superioare, de lunga si scurta durata. Printre ocupatiile pentru care angajatorii cauta absolventi de facultate, sunt acelea de inginer, economist , inspector asigurari , consilier in administratia publica, programator sau consultat financiar, informeaza NewsIn.

Potrivit legii, angajatorii primesc unele stimulente daca incadreaza in munca absolventi. Una dintre masurile de stimulare a incadrarii in munca a absolventilor este acordarea de subventii angajatorilor, pe o perioada de un an.

Totodata, tinerii absolventi sunt si ei stimulati pentru a se angaja imediat dupa terminarea scolii. Ei primesc, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara, daca se angajeaza cu un program de opt ore si pentru o perioada mai mare de un an.

Absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept, primesc o suma neimpozabila, egala cu indemnizatia de somaj pe care ar fi primit-o pana la expirarea perioadei de acordare, daca nu s-ar fi angajat. Suma cumulata se acorda apoi, la un an de la angajare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.