Restrictiile impuse pe piata muncii pentru cetatenii provenind din Romania si Bulgaria ar trebui mentinute cel putin inca un an. Aceasta este parerea reprezentantilor Ministerul britanic de Interne, informeaza saptamanalul britanic The Observer, in editia electronica. Restrictiile urmau sa fie analizate pentru o eventuala anulare spre sfarsitul anului.
50.000 de romani si bulgari au intrat in Marea Britanie dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie. Potrivit unui studiu guvernamental, publicat de presa de la Londra, numarul vizitatorilor din Europa de Est a crescut cu aproape 30%, dupa ultimul val de extindere a Uniunii. Analistii sustin ca daca cifrele primite de la vami si aeroporturi se confirma, amenintarea unui nou aflux de imigranti poate deveni realitate. Numarul romanilor si bulgarilor care ar merge in Marea Britanie pentru a-si cauta un loc de munca, in cazul in care actualele restrictii ar fi ridicate, este estimat intre 40.000 si 300.000. Avand in vedere ca estimarile anterioare ale fenomenului s-au dovedit mult prea mici fata de ceea ce s-a intamplat, britanicii sunt extrem de speriati pentru a ridica restrictiile. Numai in 2005, in Marea Britanie au sosit 400 de mii de imigranti, majoritatea din Europa de Est, in timp ce guvernul nu astepta decat 185.000. De asemenea, in primele trei luni ale anului 2006, numarul imigrantilor sositi in Regat din noile state membre a depasit cu putin o jumatate de milion, in timp ce anul acesta numarul a ajuns la aproape 700.000, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.
Potrivit ziarului britanic, decizia de a permite accesul nelimitat al cetatenilor din Romania si Bulgaria, va insemna o recunoastere din partea Cabinetului Blair a faptului ca a subestimat numarul persoanelor sosite in Marea Britanie din noile state membre, apreciat la 600.000, si impactul acestuia asupra serviciilor publice si a pietelor de munca. Ministrul Comertului, Alistair Darling, a declarat ca Marea Britanie are nevoie de “un sistem care sa fie gestionat cum trebuie, astfel incat sa putem avea grija de toate celelalte lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere, precum sanatatea, educatia si asa mai departe”. Ministrul britanic a mai precizat ca Londra va permite mai degraba o migratie “controlata adecvat” din cele doua tari, care ar urma sa adere la UE in 2007, decat sa urmeze o politica a “usilor deschise”, cum a procedat in cazul muncitorilor din cele zece state care au aderat in 2004. Nu demult, autoritatile din Londra se aratau gata sa impuna noi conditii muncitorilor straini. Si asa s-a hotarat ca imigrantii care vor sa se stabileasca in Marea Britanie vor fi nevoiti sa invete limba engleza inainte de a patrunde in tara. Aceasta conditie urma sa reduca numarul imigrantilor sositi in Marea Britanie cu 35.000 pe an.
Conform autoritatilor londoneze, noile masuri se vor aplica imigrantilor care vor sa se stabileasca definitiv in Anglia. Sunt doua categorii de muncitori care au aceasta posibilitate - muncitorii cu calificare superioara si cei cu calificare medie. A treia categorie de imigranti - muncitorii fara pregatire - nu au voie sa se stabileasca definitiv in Marea Britanie, motiv pentru care autoritatile nu le cer sa stapaneasca limba engleza.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.