Peste 3.000 de romani s-au sinucis in 2006, iar medicii legisti spun ca numarul va fi depasit cu mult anul acesta. Rata de sinucideri este mai ridicata in mediul urban, iar dintre cei care isi pun capat zilelor, trei sferturi sunt baieti

O adolescenta in varsta de 14 ani din judetul Timis s-a spanzurat in podul casei la sfarsitul saptamanii trecute. Cunostintele spun ca, in ultima perioada, fata isi imagina ca, daca va incerca sa isi puna capat zilelor, un unicorn va veni sa o salveze. Potrivit acestora, adolescenta avea un comportament mai ciudat in ultima perioada si slabise. „A mai vrut sa se arunce o data de pe casa. Inainte nu avea probleme. De la un timp incoace se simtea singura si a mai si slabit si tot timpul zicea ca vede nu stiu ce si ca vrea sa se arunce de pe acoperis, ca o prinde nu stiu ce cal”, a declarat una dintre vecine, Monica Ivan. Tanara nu a lasat nici un bilet in care sa-si justifice gestul.

In acest moment, tara noastra este la mijlocul clasamentului in ceea ce priveste tarile cu cele mai multe sinucideri, dar evoluam rapid catre partea de sus a topului. Daca pana in 1987 numarul celor care deci
deau sa-si curme viata a fost constant, in jurul cifrei de 1.000 de cazuri pe an, intre 1988 si 1989, numarul acestora s-a dublat. Specialistii spun ca numarul sinuciderilor este in crestere si ca 2007 va fi un an-record. Biserica si valorile culturale romanesti se pare ca sunt motivele pentru care nu am avut pana acum rate foarte mari de sinucideri, numai ca societatea romaneasca este intr-o continua schimbare si ne apropiem de Occident si in ceea ce priveste numarul de persoane care isi pun capat vietii. „Societatea romaneasca este purtatoarea unui mesaj confuz pentru tineri, mai ales in ceea ce priveste afirmarea”, a explicat psihologul Hanibal Dumitrascu, care a mai adaugat ca protestantii au cea mai mare rata de sinucideri.

Fetele ramån la stadiul de tentative
„Rata cea mai crescuta o inregistreaza mediul urban, fapt ce se datoreaza controlului social mai putin strict fata de mediul rural, chiar daca ultimele cazuri de suicid din Romania ar parea ca vin sa contrazica aceasta teorie”, a precizat psihologul Hanibal Dumitrascu. Dintre toate cazurile de sinucideri, baietii reprezinta trei sferturi, iar fetele numai un sfert.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.