Jumatatea lunii septembrie marcheaza practic inceputul noii stagiuni (2007-2008) la Cinemateca Romana, printre evenimentele care vor puncta si in octombrie fiind Filme poloneze recente (11-17 octombrie), “Scoala de regie A. Wajda” sau vizita regizorului chilian Luis R Vera (inceputul lunii viitoare).

De asemenea, intre 24 si 30 septembrie vor fi organizate Zilele Cinematecii din Serbia, cu 13 premiere ex-iugoslave in tara noastra.

Pe 31 octombrie, tot pentru intaia oara in Romania, se va realiza o “nocturna” cinematografica, adunand pelicule “de groaza” specifice Halloween-ului.

Sa amintim cateva horror-uri ce vor fi proiectate in Sala Union: “Balul vampirilor” de Polanski, “Piranha” de James Cameron sau “Incubus” de John Cassavetes.
O alta selectie interesenta din aceasta luna cuprinde reclame romanesti interbelice vs. postbelice, iar pe 27 septembrie vom sarbatori Ziua internationala a mostenirii audiovizuale, instituita de UNESCO. Printre cei omagiati sau aniversati la Cinemateca Romana, in Sala Eforie/Jean Georgescu, sa-i amintim pe scriitorul Mihail Sebastian si regizorul Yves Allegret (la centenar), Arthur Penn - 85 de ani de la nastere - ca si Vittorio Gassman -, Claude Lelouch -la 70 de ani, Julia Roberts (40), Louis Malle (75), Richard Harris - la 75 de ani de la nastere, Joan Fontaine (90), Lino Ventura - 20 de la moarte, Bela Lugosi (cel care s-a nascut in... Romania, acum 125 de ani), regizorul Alexa Visarion, ajuns la 60 de ani sau scriitorul Eugen Barbu, la 19 ani de la moarte.

Dintre alte personalitati autohtone celebrate in perioada septembrie-octombrie, sa-i mai enumeram pe Mircea Albulescu (75 de ani!), regizorii Gheorghe Naghi si Mircea Dragan - idem sau pe Ion Baiesu, de la a carui disparitie se implinesc 15 ani. Sala Union/Paul Calinescu se va axa pe cinematograful contemporan, cu cateva productii recente, ca “Lista neagra” a lui Paul Verhoeven, “Venus” cu Peter O' Toole sau ”California dreamin' (nesfarsit)” a regretatului Cristian Nemescu. Sa nu uitam ca-n acest fatidic 2007, in vara, s-au stins - in aceeasi zi! - cei mai importanti, probabil, regizori moderni: Ingmar Bergman si Michelangelo Antonioni. Acesta din urma este omagiat in Sala Eforie, la 95 de ani de la nastere, prin cateva din cele mai frumoase creatii ale sale: “Aventura” (1960), cu Monica Vitti; ”Strigatul” (1957), cu Alida Valli, “Desertul rosu” (1964), cu Richard Harris - miercuri, 26 septembrie, ora 15.00 si duminica, 30 septembrie, de la ora 12.00; “Zabriskie Point” (1970), filmul unei generatii beat-hippie, programat sambata, 29 septembrie, de la ora 12.00 si duminica, 30 septembrie, de la ora 18.00. Si sa mai adaugam ca ne aflam in continuare, in plin semicentenar al Arhivei Nationale de Filme, lucru ce va fi marcat prin rularea unor pelicule autohtone vechi, unele inedite sau rar prezentate marelui public.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.