Intr-o intrevedere cu rectorul Scolii Nationale de Film din Lodz, am aflat ca printre studentii prestigioasei institutii nu se numara nici un roman, desi, dupa intrarea in UE, n-ar mai trebui sa plateasca taxe de scolarizare.
La invitatia Institutului Polonez de Cultura din Bucuresti, am facut o vizita la celebra scoala de film din Lodz, unde au studiat multe dintre marile nume ale cinematografiei poloneze: aici au absolvit, printre altii, Wajda, Polanski, Kieslowski si Zanussi. Rectorul Jerzy Wozniak, al doilea rector absolvent al scolii, ne-a primit cu caldura, cu nelipsitul umor polonez si fara pic de formalism inutil. Seamana cu Gunter Grass: aceeasi privire jucausa, aceleasi mustati si sprincene stufoase. Se mindreste cu premiile obtinute de studentii sai, dar mai ales cu nivelul inalt de pregatire impus de institutia pe care o conduce. Spune ca la Scoala de Film din Lodz “numai din Antarctica n-a venit inca nimeni”, desi recunoaste ca n-au avut niciodata studenti rusi, iar in prezent n-au nici un roman. Se mira, caci, dupa integrarea in UE, romanii n-ar mai avea de platit taxele pe care, de altfel, le achita studentii veniti din Statele Unite, Coreea sau Japonia: intre 9.000 si 12.000 de dolari pe an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.