Politicieni romani de top, Marian Vanghelie, Mircea Geoana sau Adriean Videanu, vor ca fiii si fiicele lor sa devina stapini pe munti de cunostinte in cele mai inalte scoli.

Pentru Emil Boc, scoala e inalta in Romania. Pentru George Copos, in SUA, absolventii sint ca masinile Cadillac: „Niste produse de serie, dar de cea mai buna calitate profesionala“.
Printre averile pe care politicienii si sotiile lor vor sa le lase mostenire copiilor se gasesc si valoroasele proprietati intelectuale. Ca sa fie siguri ca le vor obtine in bune conditii si la termen, scaneaza atent ofertele de studii din tara si din strainatate, ii pregatesc temeinic pentru examene, ii insotesc la interviuri la scoli celebre in lume si sint gata sa se supuna ei insisi interviurilor cu directori de licee prestigioase.

Cu aproape un an in urma, presedintele PSD, Mircea Geoana, a dat un interviu de o ora cu directorul unui mare liceu din SUA pentru a-l convinge ca fiul sau, Alexandru, care acum are 14 ani, nu-i doar bun la invatatura, dar e si de familie buna. „E cel mai mare colegiu din SUA si, cu aproximativ noua luni inainte de inceperea anului scolar, copiii sint chemati impreuna cu tatal, de preferat cu ambii parinti, si dau interviuri separate de aproximativ o ora cu presedintele institutiei. Eu nu am putut merge, dar s-a dus sotul meu. L-a intrebat ce isi doreste in viata, care e telul lui, ce planuri are“, povesteste sotia lui Mircea Geoana, Mihaela, cum a fost luat la intrebari liderul PSD. Atit seniorul, cit si juniorul au avut discursuri convingatoare si au cistigat un loc eligibil pe listele liceului, insa Alexandru a ramas in tara, sa-si continue studiile la Liceul „Jean Monnet“, spune Mihaela Geoana: „El a fost admis, am primit o scrisoare in care ni se spunea ca ar fi incintati ca Alexandru sa studieze la ei, dar am decis sa faca liceul la 'Monnet>>. El si-a dorit foarte mult asta, are acolo o gasca de prieteni, iar planurile de a studia in SUA cred ca vor ramine pentru facultate“.

Din cauza ca n-a fost apta sa suporte rigorile sistemului britanic, familia Geoana a lasat deoparte si oportunitatea ca baiatul lor cel mare sa invete in Anglia: „In mai 2006, fiul meu a tinut acolo un examen de cinci zile si a avut rezultate foarte bune. Unul dintre motivele pentru care am luat decizia sa nu se duca a fost si faptul ca era o scoala doar pentru baieti si cred ca pentru a fi pregatit pentru viata trebuie sa stii si cum se comporta celalalt sex. El (n.r. - Alexandru) initial si-a dorit, dar a devenit putin mai rezervat cind a vazut conditiile: erau acolo copii care nu-si vazusera parintii de doi ani si asta era un caz frecvent. Acolo nu este justificat ca un copil sa aiba nevoie de parinti: daca are unde sa stea, unde sa-si faca lectiile, unde sa se joace, de ce sa aiba nevoie de parinti? Pentru el ar fi fost o diferenta foarte mare, pentru ca noi sintem foarte calzi si pupaciosi“. In perioada in care a avut si baiatul, si fata inscrisi la scoli din SUA, Mihaela Geoana si-a dat seama ca scoala romaneasca ar avea totusi nevoie de ceva imbunatatiri: „Cred ca ar trebui sa le dam mai multa putere profesorilor. In SUA profesorul e partener cu parintele, la noi parintii se pozitioneaza in echipa elevului. Eu comunic cu profesorul, in clasa a cincea am vorbit cu diriginta fiului meu si i-am spus ca la el nu functioneaza pedeapsa. Nu functioneaza sa il umilesti cind a facut ceva rau, ci sa il recompensezi cind a facut ceva bun. La el merge lauda, morcovul, si nu biciul. A facut asta si el era fericit sa mearga la scoala“.

Oana Roman a facut PR-ul

la Sorbona
George Copos, a carui fiica, Alexandra, a studiat finantele la Princeton, iar acum face doua masterate in SUA, nu si-ar pune niciodata banii pe invatamintul romanesc: materia n-are legatura cu lumea reala, nu exista nici un sistem de educatie financiara si nici un sistem de educatie profesionala a elevilor, iar programa e supraincarcata: „In Romania, in universitati, ca si in invatamintul preuniversitar, pregatirea e pur teoretica. Spre exemplu, cui credeti ca foloseste in facultatile de finante si banci din Romania, in anul 2007, un curs de analiza comparativa a sistemului politic socialist versus cel capitalist? Sau, in acelasi context, pre-darea dupa manuale redactate in 1993?“. Pe cit e de dezamagit de sistemul romanesc, pe atit e de incintat George Copos de visul academic american, trait de fiica sa: in SUA manualele sint reinnoite anual, educatia e orientata spre competitie si lupta si se practica „un proces de spalare a creierelor“: „Universitatile americane creeaza un anumit tip de specialist. De fapt ei practica un proces de 'spalare a creierelor>>, in sensul eliminarii la studenti - care sint veniti din toata lumea - a tuturor obiceiurilor, practicilor si deprinderilor neconforme cu stilul american de viata profesionala. Profesorii 'intra in mintea studentilor>> si ii modeleaza dupa chipul si asemanarea societatii americane. De aceea, aparent, toti americanii - inclusiv neamericanii, dar educati in SUA - sint la fel, gindesc, se imbraca si se poarta la fel. Ei, ca si automobilele Lincoln sau Cadillac, sint niste produse de serie, dar de cea mai buna calitate profesionala“.

Presedintele PD, Emil Boc, nu-si lasa fetele cu nume imparatesti, Cezara si Patricia, pe mina strainilor: vrea ca din clasa intii pina in ultimul an de facultate sa-si primeasca educatia doar din Romania. „Fiica mea cea mare (n.r. - Cezara) a fost pina in clasa a patra la o scoala de cartier din Cluj, iar acum a dat examen de intrare in clasa a cincea la un liceu cu profil de limba engleza. Fiica cea mica (n.r. - Patricia) este inca la o scoala de cartier.“ Cu talentul pedagogic al mamei lor, profesor universitar de franceza, la domiciliu, fata cea mare a lui Boc nu a avut nevoie de meditatii pentru examen. „Eu voi face tot ce-mi sta in putinta sa aiba o educatie cit mai buna, evident in sistemul public, sa isi termine studiile in Romania. Apoi, daca vor dori, pot studia si in strainatate, dar eu cred ca o universitate performanta si o specializare pe masura se pot face si in Romania“, spune Emil Boc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.