Aproape 80% dintre tinerii angajati din Romania considera ca lucreaza intr-un mediu colegial placut, iar 75% se declara multumiti de relatia pe care o au cu superiorii.

Cei mai satisfacuti de locul de munca sint tinerii din zona Bucuresti-Ilfov, 54%, urmati de cei din Sud-Est si Vest, cu 38%, in timp ce media la nivel national este de 35%. Cel mai mic grad de satisfactie privind locul de munca se inregistreaza la tinerii din Sud si din Nord-Vest. De asemenea, in ceea ce priveste siguranta locului de munca, aceasta este resimtita de peste 69% dintre ei, in timp ce ponderea celor care declara ca pot lua initiativa si ca isi pot folosi capacitatile si cunostintele invatate in scoala se apropie de trei sferturi. Acestea sint citeva dintre concluziile studiului din 2007 privind situatia tinerilor din Romania, realizat de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT).

Cercetarea care se face anual in rindul tinerilor a mai scos la iveala si alte aspecte legate de raportarea tinerilor la locul de munca. Aproape jumatate dintre ei considera ca exista sanse importante de promovare la actualul job, ceea ce reprezinta un element de motivare pentru tineri. Cei mai increzatori si multumiti sint cei cu studii postuniversitare, in proportie de 64%, urmati de cei cu studii universitare. Satisfactia crescuta fata de locul de munca este specifica insa si anumitor pozitii socio-profesionale, cum ar fi cea de manager, aflata pe primul loc, urmata de cea de intelectual sau functionar public. Insa studiul mai arata ca maistrii si tehnicienii sint mai multumiti de jobul lor decit cei care lucreaza in comert sau pe piata serviciilor.