Descoperitul de cont, numit si overdraft, reprezinta o forma de creditare. Spre deosebire de cardul de credit, overdraftul se acorda pe cardul de debit pe care se primeste lunar salariul. De aceea, el este garantat de angajator.
Pentru a putea beneficia de un descoperit de cont, este necesar sa primiti salariul intr-un card emis de banca respectiva. Astfel, cu un card de salariu de la BRD nu se poate obtine un descoperit de cont de la BCR. In plus, trebuie sa existe o conventie sau un protocol intre firma angajatoare si banca ce urmeaza sa acorde descoperitul de cont.
Este bine de stiut ca angajatorul nominalizeaza salariatii care pot beneficia de un descoperit de cont. Tot firma la care lucrati hotaraste plafonul de creditare: maximum doua-trei salarii etc., intrucat firma este cea care garanteaza creditul tip descoperit de cont. Daca optati pentru overdraft, veti completa o serie de formulare tip la serviciu.
Dupa ce angajatorul trimite toate cererile pentru descoperit de cont la banca, aceasta din urma va nominaliza persoanele ce pot beneficia de descoperit de cont. In cazul in care va gasiti pe lista angajatilor ce pot beneficia de overdraft, la data cand primiti salariul veti avea o surpriza placuta la bancomat: o surpriza de cateva salarii in plus.
Este bine de stiut ca dobanda aplicata descoperitului de cont este mai mica decat cea aferenta unui card de credit cu unul sau doua puncte procentuale, deoarece firma negociaza cu banca un pachet complet si evident obtine si o reducere a dobanzii.
Dobanda pentru sumele utilizate din descoperitul de cont se percepe automat de catre banca, in momentul in care vi se vireaza salariul pe cardul de debit. Spre exemplu, aveti un salariu de 1.000 RON si un descoperit de 3 salarii, adica un sold pe card de 4.000 RON. Daca utilizati toti banii de pe card, la data virarii urmatorului salariu veti primi mai putin de 1.000 RON, diferenta fiind dobanda perceputa pentru descoperitul de cont folosit, de 3.000 RON.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.