O femeie de 38 de ani si cinci copii minori traiesc intr-o cocioaba, dorm pe paie si maninca plante, ciuperci si fructe de padure

O femeie este nevoita sa traiasca impreuna cu cei patru copii ai sai si cu nepotul, departe de civilizatie, in inima padurii. Adapost le este o casuta veche de o suta de ani, aflata pe versantul unui munte din Defileul Jiului.

Georgeta Egyed isi duce viata de zi cu zi, alaturi de copii, printre animalele salbatice din padure. Divortata, femeia a locuit in Vulcan, insa, din cauza datoriilor la intretinere, a fost data afara din apartament. A ales sa traiasca in aceste conditii de nevoie, insa cu timpul s-a adaptat, ba chiar sustine ca nu s-ar mai intoarce in oras.
N-a avut noroc in dragoste. Pe drumul european 79, la aproximativ un kilometru de Manastirea Lainici, pe soseaua dinspre Petrosani spre Bumbesti-Jiu, un drum afundat si plin de crengi urca spre versantul muntelui. La un moment dat se opreste. De acolo, niste trepte duc pe versantul muntelui, apoi o poteca intr-o poienita. Aici locuieste familia Egyed, intr-o casuta din lemn.

Georgeta (38 de ani) este "stilpul familiei". A ajuns sa locuiasca aici dupa ce s-a despartit de sot si a fost data afara din apartament din cauza datoriilor acumulate la intretinere. A fost casatorita de doua ori, dar nu a avut noroc de o viata linistita si de un barbat cu care sa-si imparta necazurile si bucuriile. In urma casniciilor au rezultat cinci copii. Georgeta traieste acum in salbaticie, cu patru dintre odrasle si cu un nepotel, acesta in virsta de numai un an si trei luni.
Caprioarele trec prin fata casei. Femeia stia despre existenta casei din padure de pe vremea cind venea la cules de ciuperci. Cind i s-a intimplat necazul cel mare, si-a luat copiii si s-a mutat aici. Proprietarul, un colonel pensionar din Bumbesti-Jiu, i-a permis sa ocupe cabanuta. Georgeta Egyed si-a ridicat singura un gard din lemn, cu temelie din pietre, si-a facut alee, a reparat casa si a incarcat peretii cu pamint. Tot ea a mesterit si mobilierul: doua paturi cu "saltea" din fin, un raft si o masuta. A construit chiar si o soba de caramida.

Zona e foarte linistita, doar caprioarele si mistretii ii viziteaza din cind in cind.
Singurul venit al familiei este ajutorul social de 2.000.000 de lei pe care il primeste de la Primaria Vulcan. Cind vin banii, merg si cumpara alimente din Tirgu-Jiu. Se mai hranesc si cu roadele padurii: plante, fructe si ciuperci. In aceasta perioada, aproape intreaga familie merge la cules de urzici. "Luam totul de linga noi, din natura. In casa e cald. Nu am mai pleca de aici", spune Georgeta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.