Deocamdata, Bucurestiul este cea mai ieftina capitala europeana datorita preturilor scazute la utilitati

Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, alaturi de Buenos Aires, Kiev si Sofia, preturile de aici fiind de 3 ori mai mici decat in ZUrich, care este considerata una din cele mai scumpe localitati, se arata intr-un raport realizat de compania elvetiana UBS. Astfel, in clasamentul realizat de UBS, care cuprinde 71 din cele mai mari orase din lume, Bucurestiul ocupa locul 59, fiind devansat de Bratislava, Praga, Atena si Budapesta.

Potrivit studiului, Oslo este cel mai scump oras din lume din punct de vedere al costurilor de trai, urmat de Copenhaga, Tokyo, Zurich si Londra, in aceasta ordine. Costurile de trai reprezinta un cos ce cuprinde 115 bunuri si servicii. Daca la aceste costuri se adauga si cheltuielile cu chiriile, atunci diferentele intre cele mai scumpe si cele mai ieftine orase din lume devin mai accentuate. In plus, pe primele locuri se modifica ierarhia, noua ordine fiind Londra, Oslo si New York. Conform UBS, un bucurestean trebuie sa munceasca 22 de minute pentru a cumpara un kilogram de paine si 20 de minute pentru un kilogram de orez. Pentru Bulgaria situatia este aproximativ aceeasi, astfel ca, pentru a cumpara un kilogram de paine si unul de orez, un bulgar trebuie sa munceasca 20, respectiv 26 de minute.

Angajatii maghiari muncesc mai putin pentru a-si cumpara cate un kilogram de paine si de orez, adica 14 si 21 de minute. Si mai putin trebuie insa sa lucreze cehii, care au nevoie de 17 de minute de lucru pentru a cumpara un kilogram de paine si de 16 minute pentru a cumpara unul de orez. In schimb, unui angajat din Zurich, Londra, sau din Frankfurt ii sunt necesare doar sase minute de lucru pentru a castiga contravaloarea acelorasi cantitati de paine si orez. Cea mai scazuta putere de cumparare se inregistreaza in Shanghai, unde pentru a cumpara un kilogram de paine sunt necesare 80 de minute de munca.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.