Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic a organizat la Sibiu, in perioada 12 - 15 septembrie, a doua manifestare a Comitetului pentru obiecte cosmice naturale cu potential periculos de impact cu Terra, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit organizatorilor, scopul acestei intalniri este de a elabora si furniza ONU in 2009 un document cuprinzator pentru decizii in privinta protectiei pamantului impotriva impactului. Dumitru Prunariu a fost intrebat de jurnalisti daca exista vreun pericol.
"Asteroidul care este cel mai vehiculat si despre care se vorbeste cel mai mult este asteroidul Apofis, care va trece prin preajma pamantului la o altitudine cam de dimensiunea orbitelor geostationare ale satelitilor, la vreo 36.000 de kilometri altitudine, in anul 2029. Orbita lui va fi modificata de atractia gravitationala si va putea, eventual, lovi Pamantul in 2036. El are o dimensiune cam de 350 de metri", a declarat Dumitru Prunariu.
Potrivit acestuia, pentru a evita producerea acestei tragedii specialistii cauta solutii. Intrunirea de la Sibiu este a doua de acest fel dupa cea din Franta din aprilie 2007. Vor mai exista doua in Costa Rica si California, iar in 2009 specialistii vor prezenta toate informatiilor ONU, care va lua decizii.
La Sibiu sunt prezenti, pana duminica, alaturi de Dumitru Prunariu, doi astronauti americani: Thomas Jones (astronom, 4 zboruri cosmice cu naveta spatiala) si Russell Schweickart (un zbor cosmic cu Apollo 9, fost consilier pe probleme de energie al guvernatorului Californiei), austriecii Walther Lichem si Peter Jankowitsch, care au avut functii de raspundere in Secretariatul General ONU si in conducerea Comitetului ONU pentru utilizarea in scopuri pasnice a spatiului extra-atmosferic.
'Consecintele ar fi dezastruoase>>
"Consecintele ar fi dezastruoase pentru un continent intreg, daca nu si mai mult, pentru ca nu numai impactul propriu-zis cu solul este de luat in considerare, ci toate consecintele ulterioare: cutremure, unda de soc care distruge pe mii de kilometri tot ce e viu, inclusiv vegetatie, apoi posibilitatea de a penetra pana la stratul magmatic al pamantului, din cauza vitezei de circa 40.000 kilometri pe ora, cu care ar putea intra in atmosfera si de a degaja gaze fierbinti in atmosfera si a o polua in cateva zile la nivel global", a spus Prunariu.