Schimbarea compartimentarii interioare a apartamentului este o operatiune care necesita timp si bani, dar ofera proprietarului satisfactia unei locuinte mai pe gustul sau
Proiecte, autorizatii, certificate, acorduri, contracte - sunt cateva din actele necesare pentru a renunta chiar si la un mic perete din apartament, potrivit legii nr. 50/1991. Costul documentatiei complete se poate situa si la 2.000 de lei, functie de tarifele stabilite de administratia locala de care apartine locuinta.
Timpul de obtinere a actelor poate ajunge si el de cateva saptamani, depinzand de solicitudinea functionarilor. Dar aceste conditii sunt imperios necesare, dat fiind faptul ca lipsa acceptului legal pentru modificarile interioare atrage dupa sine amenzi intre 1.000 si 100.000 lei.
In contextul noilor posibilitati financiare de care dispun cei care reusesc sa-si cumpere casa, este fireasca dorinta lor de a o putea exploata functie de valentele estetice ale fiecaruia.
Dar, indiferent ca este peretele unei debarale sau zidul despartitor dintre doua apartamente (ale aceluiasi proprietar, bineinteles), Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii prevede ca Certificatul de urbanism si Autorizatia de construire (sau de desfiintare, dupa caz), emise de primaria de sector sau a localitatii, sunt indispensabile. Actele necesare pentru obtinerea unui Certificat de urbanism sunt urmatoarele: copie act proprietate, chitanta taxa, doua planuri cadastrale la scara 1/500, si alte doua la scara 1/2000.
Dupa ce primaria a eliberat Certificatul de urbanism, vor fi depuse urmatoarele acte pentru obtinerea autorizatiei de construire: actul de proprietate (copie legalizata), certificat de rol, proiect (intocmit de o firma specializata) pentru obtinerea autorizatiei de construire, toate avizele solicitate prin Certificatul de urbanism, Certificatul de urbanism (copie), contract cu o firma de salubrizare, chitanta taxa.
Atentie: este necesar si acordul vecinilor pe proiectul respectiv - este suficient ca minimum 50% din ei sa aprobe modificarile de interior.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.