Intr-un clasament european privind numarul bolnavilor cu afectiuni psihice, Romania ocupa locul trei, fiind devansata doar de Estonia si Slovacia.
Se pare ca numarul romanilor cu probleme psihice s-a dublat din 1999 pana acum. Schimbarile sociale specifice tranzitiei au afectat multi romani. Pierderea locului de munca, reconversia profesionala, incapacitatea de a face fata obligatiilor de serviciu sunt doar cateva dintre problemele pe care le-au intampinat oamenii in aceasta perioada. Consecinte directe: stres, anxietate, frustrare si un mare numar de romani bolnavi psihic.
In Romania, numarul persoanelor cu probleme de sanatate mintala s-a dublat din 1999 si pana in prezent. Intr-un clasament european privind numarul bolnavilor cu afectiuni psihice, Romania ocupa locul trei, fiind devansata doar de Estonia si Slovacia, dupa cum ne infomeaza formatia Estuar. Daca tinem cont ca nu toate cazurile sunt semnalate specialistilor, intelegem ca situatia este cu atat mai grava.
Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca una din trei persoane dezvolta o problema psihica minora sau majora in cursul vietii. Asa anunta Fundatia Estuar.
Una dintre cele mai grave probleme de sanatate mintala este stresul. Situatia este alarmanta fiindca multi dintre cei care sufera de stres nu constientizeaza gravitatea problemei. Ma refer aici la stresul cronic, care se dezvolta pe o perioada indelungata de timp si se manifesta prin lipsa de concentrare si incapacitatea de a lua decizii. Exista si stresul pasager, care se dezvolta intr-o perioada limitata si care este cauzat de o situatie anume, dupa cum ne-a explicat psihologul Mariana Armean. Ea atrage atentia ca multe dintre problemele psihice ale romanilor sunt cauzate de schimbarile sociale. Pierderea locului de munca, reconversia profesionala, incapacitatea de a face fata obligatiilor de serviciu sunt doar cateva dintre "rezultatele" tranzitiei, cu consecinte directe asupra sanatatii mintale. Un alt factor important in dezvoltarea afectiunilor psihice este fondul genetic. Astfel ca mostenirea de la parinti are un rol determinant in mentinera sanatatii individului. Iar faptul ca romanii nu apeleaza decat in numar redus la serviciile unui specialist nu face decat sa agraveze situatia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.