Social13 Septembrie 200723:38de Iuliana Galeteanu

Lectura de un minut

Pe bani mai putini, in conditii nu dintre cele mai bune, plecati pentru a castiga salarii la care doar ar visa in tarile de origine, o mie de emigranti romani si bulgari, in marea lor majoritate de etnie roma, lucreaza pe meleagurile spaniole intr-un sat din La Mancha la culesul viilor
Conditii de viata mizere si multa munca pe bani putini sunt parametrii in care cotidianul spaniol "El Pais" incadreaza viata emigrantilor din Moral de Calatrava, la 18 km de Valdepenas, unde oficial sunt inregistrati doar 5500 de oameni. Strainii veniti la culesul viei nu stiu cu siguranta daca agricultorii ii vor angaja, pentru ca, desi tarile lor au intrat in UE la 1 ianuarie, moratoriul de doi ani impus de guvern ii face sa fie considerati in continuare imigranti din punct de vedere al muncii. Desi exista de lucru - din cele 18.543 ha, peste 7.000 sunt inca neculese si numai cu ajutorul localnicilor recolta nu va putea fi stransa in a doua jumatate a lunii septembrie, asa cum se intampla in fiecare an, imigrantii nu pot lucra din cauza moratoriului. Reprezentantii guvernului si cei ai Ministerului Muncii i-au avertizat pe proprietarii de terenuri despre necesitatea angajarii strainilor din timp, pentru ca Administratia sa poata rezolva actele, dar acestia nu au decis decat in ultimul moment numarul de muncitori de care au nevoie. Proprietarii de terenuri sunt, la randul lor, fosti zilieri care castiga acum de pe urma imigrantilor, deveniti sursa de venit si pentru aceia care le inchiriaza casele la preturi exorbitante, retinandu-le pasapoartele pentru a fi siguri ca li se va plati.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.