Noile automobile vor avea rol de baby-sitter: ele vor avea grija de soferii neatenti

Masinile viitorului vor fi atit de inteligente incit vor preveni dezastrele de pe sosele, anunta plin de entuziasm Lamont Wood, intr-un articol de pe LiveScience.com.

Cercetatorii si-au pus in gind sa faca automobilele mult mai destepte decit rudele lor din prezent. Evolutia nu se va mai masura insa in combustibil, cai-putere si ecologie, ci in capacitatea lor de a „controla“ zapaceala si neatentia, caracteristice tuturor soferilor. Proiectul a luat contur in Laboratoarele Nationale Sandia, din Albuquerque, cu finantare de la Pentagon si de la o mare companie constructoare de masini, al carei nume nu a fost anuntat inca. Primele rezultate ale cercetatorilor vor fi folosite in armata, pentru a muta trupele si echipamentele.

Al doilea pas va fi testarea unor soferi foarte plictisiti. Conducatorii unui convoi de automobile vor purta casti care vor detecta undele cerebrale, in timp ce vor conduce incet pe un teren monoton, povesteste Kevin Dixon, membrul echipei tehnice de la Sandia. Iar masinile isi vor arata puterea in situatiile cele mai obisnuite. Ele vor putea opri telefonul mobil, pentru a nu-i distrage atentia soferului care se lupta cu traficul. „GPS-ul ar putea trece de la modul vizual la cel auditiv, daca sistemul decide ca soferul trebuie atentionat in mod special“, explica Dixon. Analizind undele cerebrale ale conducatorilor, in timp ce culeg informatiile de la computerele masinii, oamenii de stiinta vor putea identifica felul in care automobilul va decide daca soferul este depasit de situatie. Constructorii automobilului vor imprumuta chiar tehnologia fortelor aeriene pentru a duce la indeplinire acest proiect.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.