19.000.000 de dolari au cheltuit americanii cu formarea a 9.000 de cadre medicale din sate in programe de planificare rurala in ultimii sase ani, potrivit dr. Irina Dinca, director de program, John Snow Institute, ONG implicata in Initiativa pentru Sanatatea Familiei din Romania (ISFR).

Programul a avut drept scop scaderea numarului de avorturi, 1.000.000, cite se inregistrau in 1990, precum si a ratei mortalitatii infantile, de 18 copii la 1.000 de nascuti vii, prin promovarea accesului populatiei rurale la serviciile gratuite de planificare familiala, dar si la distribuirea de prezervative si pilule contraceptive gratuite in mediul rural.

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a explicat ca programele de sanatate s-au concentrat pe aspecte concrete ale sanatatii femeii si copilului, insa cele de planificare familiala au fost initiate de ONG-uri sprijinite de agentii internationale. „Ulterior s-a implicat si Ministerul Sanatatii si a integrat intr-un program national serviciile de planificare familiala, care primesc bani anual de la stat. In 2007 s-au alocat pentru achizitionarea de contraceptive cinci milioane de lei“, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.