Primaria Capitalei a dat un tun imobiliar in cazul achizitionarii locuintelor sociale de lux, incheind, in urma cu cateva luni, un precontract de vanzare-cumparare a unor apartamente de la niste afaceristi libanezi, inaintea selectiei de oferte. Municipalitatea a acontat, astfel, perfectarea afacerii locuintelor sociale din zona Restaurantului Doi Cocosi, ofertantul fiind o companie imobiliara afiliata cercului de interese al controversatului om de afaceri libanez Mohammad Murad, proprietarul mai multor lanturi hoteliere de pe litoral si al restaurantelor Spring-Time

O alta afacere similara a fost perfectata de Primaria Capitalei cu firma islandeza Gigant Construct, de la care a cumparat un bloc intreg de garsoniere si apartamente ultradotate, in cartierul Titan. Apartamentele “sociale” au suprafete foarte mari, balcoane incapatoare si sunt prevazute cu climatizare, centrale termice, termopane si, la parter, cu gradini individuale, delimitate printr-un gardulet. Mai mult, fiecare “asistat social” beneficiaza de o parcare moderna, situata la subsolul imobilului proaspat construit

Primaria Capitalei, prin Administratia Fondului Imobiliar, a organizat, la inceputul acestei saptamani, o a treia selectie de oferte privind achizitionarea de catre Municipalitate a unui lot de 156 de locuinte sociale de pe piata imobiliara privata. Locuintele sociale se adauga astfel celorlalte 324 de spatii locative achizitionate in acelasi mod de catre Primaria Capitalei. Numai pentru acest ultim lot, Municipalitatea este dispusa sa achite unor constructori privati care activeaza pe piata imobiliara de lux din Capitala suma de 19 milioane de euro. Este, practic, unul dintre cele mai tari tunuri imobiliare date de primarul Adriean Videanu, avand in vedere ca respectivele locuinte sociale fac parte din categoria apartamentelor de lux, iar odata intrate in patrimoniul municipalitatii, ele vor fi ocupate de catre „asistatii sociali“ sau de catre anumiti functionari publici, cu chirie subventionata de stat. Una dintre societatile care a vandut deja catre Primaria Capitalei mai multe apartamente de lux este o societate apartinand grupului de firme al unor investitori libanezi, unul dintre ei fiind fratele controversatului Mohammad Murad, in vreme ce al doilea lot, constand in 136 de locuinte ultradotate, a fost achizitionat de la o firma cu capital privat islandez.

Afacerea „locuintelor sociale“ cumparate de pe piata imobiliara de catre Primaria Generala a Capitalei are o istorie relativ simpla, ecuatia constand in modificarea, la inceputul acestui an, a unei Hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti care reglementa legalitatea unor astfel de tranzactii. Astfel, prin HCGMB nr. 18 din data de 18 ianuarie 2007, privind achizitionarea de imobile cu destinatia de locuinte de la persoanele fizice sau juridice, Consiliul aproba achizitionarea acestor imobile prin procedura de negociere care se va desfasura in baza unui caiet de sarcini. „Imobilele cu destinatie de locuinte astfel cumparate vor avea statut de 'locuinte sociale>> si, dupa caz, de 'locuinte de necesitate>> si vor constitui domeniul public si proprietatea Municipiului Bucuresti. Acestea vor fi repartizate in conformitate cu prevederile Legii 114/1996, fiind achizitionate din surse bugetare“, se arata in textul respectivei hotarari.

La articolul 4, Consiliul stipuleaza faptul ca „apartamentele achizitionate sunt destinate persoanelor expropiate, celor evacuate din zona Centrului Istoric sau din imobile ce vor fi supuse lucrarilor de consolidate, precum si pentru situatii sociale temeinic justificate“.