Pe masura ce cardul cistiga teren in tara, din ce in ce mai multi romani folosesc acest instrument de plata si in afara granitelor. In conditiile in care majoritatea primim salariul pe card, din lejeritate sau pentru mai multa siguranta preferam sa tinem banii acolo pina cind avem nevoie de ei. Cu mentiunea ca doar aproximativ 5% dintre posesorii de card din Romania folosesc intrumentul de plata direct la magazin. Cotidianul va prezinta costurile aferente retragerilor de numerar din strainatate in cazul primelor patru banci din Romania.

Toate cele patru institutii bancare - in speta BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit - au un sistem destul de diferentiat de comisionare in functie de caracteristicile fiecarui card. Din ecuatie se exclud cardurile Gold, produse de lux care, in proportie covirsitoare, se folosesc doar la comercianti, acolo unde comisioanele sint de cele mai multe ori inexistente.

Banca Comerciala Romana, care de luni si-a schimbat infatisarea cardurilor, percepe un comision de conversie valutara de 2% din suma ce va fi convertita. Pentru cardurile Maestro in lei, Visa Electron in lei si Visa Classic International, comisionul de retragere de numerar in afara tarii este de 1,75% din suma extrasa, cu mentiunea ca trebuie sa fie de minimum 5 dolari sau echivalent in lei sau euro. Cardul Visa Classic tot de la BCR nu poate fi utilizat decit in Romania.